Lärarutbildningen

Skriftlig fråga 2015/16:119 av Ida Drougge (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-08
Överlämnad
2015-10-08
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-21
Sista svarsdatum
2015-10-21
Besvarad
2015-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Många skolor och lärarstudenter vittnar om att lärarutbildningen inte håller måttet. Avhoppen från lärarutbildningen fortsätter att vara relativt många, och bristen på lärare ökar alltmer.

 

Anser statsrådet Helene Hellmark Knutsson att innehållet i lärarutbildningen behöver utvärderas och/eller ändras för att motsvara de krav på lärare som i dag ställs?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:119 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2015/04829/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:119 av Ida Drougge (M) Lärarutbildningen

Ida Drougge har frågat mig om jag anser att innehållet i lärarutbildningen behöver utvärderas och/eller ändras för att motsvara de krav på lärare som i dag ställs.

De nya lärar- och förskollärarutbildningarna startade hösten 2011. Jämfört med den tidigare sammanhållna lärarutbildningen och andra högskoleutbildningar innehåller examensbeskrivningarna för dessa utbildningar betydligt fler och tydligare mål. Målen ställer tydliga krav på studenterna bland annat när det gäller ämneskunskaper och färdigheter i didaktik. Den tidigare regeringen gjorde dessutom justeringar i examensmålen efter det att de nya examensbeskrivningarna började gälla, vilket föranledde en del kritik från lärosätena om detaljstyrning av innehållet i utbildningarna.

Ytterligare detaljstyrning, som inte förankrats med lärosätena och andra berörda, är något jag till skillnad mot den tidigare regeringen, vill undvika.

Det är Universitetskanslersämbetet som ansvarar för att granska att högskoleutbildningar håller hög kvalitet. Ännu har ingen sådan kvalitetsgranskning genomförts av lärar- och förskollärarutbildningarna, eftersom de första studenterna precis börjat ta examen. Resultaten från kommande kvalitetsgranskningarna blir viktiga underlag för det fortsatta arbetet med lärar- och förskollärarutbildningarna.


Regeringen för nu även en dialog med bland annat arbetsmarknadens parter inom ramen för den nationella samlingen för läraryrket som regeringen initierat. Den dialogen kommer även att beröra kvaliteten på lärar- och förskollärarutbildningen och jag ser fram emot en diskussion med parterna om lärarutbildningen, dess innehåll och kvalitet.

Det är regeringens ambition att alla studenter, både de som ska bli lärare och andra studenter, ska erbjudas en utbildning av hög kvalitet.

Stockholm den 14 oktober 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.