Lärarnas makt och befogenheter

Skriftlig fråga 2020/21:1469 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-26
Överlämnad
2021-01-27
Anmäld
2021-01-28
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Tidningen Bulletin skriver den 25 januari om hur en lärare som arbetade som lärarvikarie pistolhotades av en elev. Eleven sprang i väg, och läraren var nästan i kapp när hon tvekade: ”Jag kan bli anmäld om jag tar tag hårt i hans arm.”

I Bulletin berättar läraren att hon reagerar på hur det i vissa skolor breder ut sig en ”oerhörd respektlöshet” gentemot lärare och kamrater. ”Det är helt galet och lärarna har inte mandat att göra någonting. De är rädda för att bli anmälda av eleverna om de gör något. Det vet eleverna om och utnyttjar. Eleverna pratar eller skriker helt ohämmat rakt ut under lektionerna, de vägrar att arbeta med uppgifterna och hånskrattar när jag ber dem. De kan kalla sina kamrater 'horunge' eller säga 'du ser ut som bajs'”, fortsätter hon.

Läraren menar att om lärarna och skolan inte har mandat att sätta gränser och upprätthålla ordningen så kommer hot och våld att eskalera. Problemet har blivit så stort att lärarna inte vågar ingripa på grund av att det i dag är mycket vanligt att elever och föräldrar svarar med hot om att anmäla läraren till Skolinspektionen. ”Jag tycker inte att det är konstigt med alla skjutningar. Det finns inga gränser. Inga regler. Man kan bete sig hur som helst, som att hota läraren med en pistol”, säger läraren till Bulletin.

Lärarförbundet varnar för att det håller på att växa fram en kultur av osäkerhet och rädsla i skolan.

Det måste bli dags att lämna flumskolan, med mer eller mindre elevstyrda skolor, bakom sig och återgå till lärarstyrda skolor där lärarna har makt och befogenheter att upprätthålla ordning och reda utan för den skull behöva vara rädda för att bli anmälda på grund av att de gör sitt jobb.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att ta initiativ till att återskapa respekt för lärarna och ge dem makt och befogenheter att kunna upprätthålla ordning och reda i skolorna utan att behöva vara rädda för att bli anmälda?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1469 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/00627 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1469 av Björn Söder (SD) Lärarnas makt och befogenheter

Björn Söder har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att återskapa respekt för lärarna och ge dem makt och befogenheter att kunna upprätthålla ordning och reda i skolorna utan att behöva vara rädda för att bli anmälda.

Svaret på Björn Söders fråga är ja. Regeringen har genomfört och genomför nu en rad konkreta åtgärder för att stärka tryggheten och studieron i skolan. Att stärka lärares och annan skolpersonals befogenheter för att kunna upprätthålla ordning och reda i skolan är en viktig del i detta arbete.

Utbildningen i skolan ska enligt skollagen (2010:800) utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Regeringen har fattat beslut om ändringar i läroplanen som började gälla den 1 juli 2019 för bl.a. grundskolan och som tydliggör rektorns särskilda ansvar för detta. Även elevernas ansvar för att visa respekt för skolans personal och andra elever markeras med dessa läroplansändringar. Regeringen har även gjort satsningar på pedagogiskt ledarskap i klassrummet och Statens skolverk erbjuder i de nationella skolutvecklingsprogrammen kompetensutveckling i denna fråga.

Vårt arbete med att stärka tryggheten och studieron fortsätter. Lärare ska kunna utföra sitt arbete med trygghet i sin yrkesutövning och med stöd från rektor och huvudman. Lärare ska känna att de har samhällets stöd när de agerar för att upprätthålla trygghet och studiero i enlighet med skollagen. Det är inte acceptabelt att lärare, på grund av osäkerhet eller rädsla för att bli anmälda, inte ingriper för att upprätthålla trygghet och studiero. Ingen lärare ska behöva vara rädd för att ingripa när situationen kräver det.

Av den sakpolitiska överenskommelse som slutits mellan Social-demokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna framgår att det under mandatperioden ska tas fram en nationell plan för trygghet och studiero i skolan. Regeringskansliet beslutade därför att en utredare ska biträda Utbildningsdepartementet med att ta fram ett förslag till en nationell plan för skolans arbete med trygghet och studiero och lämna förslag som säkerställer ett fungerande regelverk om trygghet och studiero i skolan (U2020/ 00707). I arbetet har ingått att se över de möjligheter som finns för disciplinära åtgärder och säkerställa ett fungerande regelverk för ett bra arbete med trygghet och studiero i skolan. I uppdraget har även ingått att lämna författningsförslag för att elever som hotat eller utsatt andra elever eller skolpersonal för våld lättare ska kunna stängas av eller omplaceras. Uppdraget har redovisats och förslagen bereds inom Regeringskansliet.

Skolans arbete för att uppnå trygghet och studiero innehåller såväl disciplinära åtgärder som pedagogiskt ledarskap och att motverka kränkande behandling. Jag utgår från att skolans huvudmän som har ansvaret enligt skollagen följer och upprätthåller bestämmelserna i skollagen och andra författningar.

Stockholm den 3 februari 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.