Till innehåll på sidan

Lärarlegitimation för lärare inom yrkesprogram

Skriftlig fråga 2012/13:20 av Sandberg, Gunnar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-03
Anmäld
2012-10-04
Besvarad
2012-10-10
Svar anmält
2012-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 oktober

Fråga

2012/13:20 Lärarlegitimation för lärare inom yrkesprogram

av Gunnar Sandberg (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Regeringen säger att alla gymnasieelever inte behöver högskolekompetens, eftersom alla inte ska bli akademiker, utan ägna sig åt andra yrken. Detta inte bara bevarar den sociala snedrekryteringen till högskolan, utan påvisar även en gammaldags uppfattning om yrkesarbetare. I dag behöver de ordentliga kunskaper i matematik för att exempelvis kunna räkna ut åtgång av material och studera engelska för att kunna läsa arbetsbeskrivningar, instruktioner för maskiner och annat nödvändigt i yrket.

Yrkesutbildning kräver dessutom duktiga lärare. Att inte kräva lärarlegitimation också av yrkeslärarna är att nedvärdera yrkesutbildningen. Det är inte så att hantverksyrkena är så simpla att de kan läras ut av vem som helst.

Om man menar allvar med att Sverige ska konkurrera med kunskap, måste det också gälla kompetensen inom hantverks- och industriyrken. Det är från industrin våra exportinkomster kommer. Därför måste vi utveckla yrkesprogrammen på samma sätt som all annan utbildning. God utbildning förutsätter duktiga lärare. Därför måste också lärare inom yrkesprogrammen avkrävas lärarlegitimation, som talar om att de har utbildning och nödvändiga kunskaper för sitt yrke.

Avser utbildningsministern att vidta åtgärder för att även lärare inom yrkesprogram ska ha lärarlegitimation?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:20 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 10 oktober

Svar på fråga

2012/13:20 Lärarlegitimation för lärare inom yrkesprogram

Utbildningsminister Jan Björklund

Gunnar Sandberg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att även lärare inom yrkesprogram ska ha lärarlegitimation.

Av en bestämmelse i skollagen som ska börja tillämpas den 1 december 2013 framgår det att endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är behörig för viss undervisning ska få bedriva undervisningen. Det finns några få undantag där det kommer att vara möjligt att frångå detta.

Tillgång till kvalificerade yrkeslärare är en förutsättning för en yrkesutbildning av hög kvalitet. Därför ska huvudmännen sträva efter att anställa lärare som har en utbildning för den undervisning anställningen avser. Huvudmännen ska alltid i första hand använda sig av legitimerade och behöriga yrkeslärare. Finns det inte någon sådan lärare att tillgå är det dock möjligt att låta en annan person bedriva undervisningen. Skälet till detta är att det saknas många behöriga yrkeslärare i skolan och det är inte rimligt att ha regler som huvudmännen ständigt måste göra undantag från. En orsak till att det är svårt att rekrytera behöriga yrkeslärare är att personer som arbetar som yrkeslärare ofta har en annan yrkeskarriär bakom sig innan de påbörjade sin lärarkarriär. De har också ofta etablerat sig på sin hemort med bostad, familj och så vidare och det är då inte självklart för dem att börja studera med bland annat en lägre eller ingen inkomst under studietiden som följd.

Det ställs emellertid krav även på en person som inte har en yrkeslärarutbildning, men ändå ska bedriva undervisningen. Han eller hon ska dels vara lämplig att bedriva undervisningen, dels i så stor utsträckning som möjligt ha den utbildning som krävs. Regeringen har i propositionen Legitimation för lärare och förskollärare (prop. 2010/11:20) betonat att en legitimerad yrkeslärare alltid har företräde framför en yrkeslärare som saknar lärarutbildning och legitimation, såvida det inte finns något särskilt skäl med hänsyn till eleverna.

Genom inrättandet av en ny yrkeslärarutbildning ökar förutsättningarna väsentligt för att vi får en ökande andel utbildade yrkeslärare. Regeringen avser också att genomföra en satsning som underlättar en kombination av arbete och studier för yrkeslärare. För detta planeras 151 miljoner kronor under en fyraårsperiod.

Det är för tidigt att dra några slutsatser av hur satsningarna kommer att ge avtryck i praktiken, men regeringen avser att noga följa utvecklingen när det gäller legitimerade och behöriga yrkeslärare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.