Lärares skydd mot otillbörliga påtryckningar

Skriftlig fråga 2021/22:608 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-13
Överlämnad
2021-12-14
Anmäld
2021-12-15
Svarsdatum
2021-12-29
Sista svarsdatum
2021-12-29
Besvarad
2021-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Återigen kan vi ta del av enkäter och berättelser som vittnar om att lärare och rektorer utsätts för påtryckningar från chefer och vårdnadshavare, påtryckningar som syftar till att påverka bedömningar och beslut.

Det får inte råda några tvivel om att det är rektorerna som leder skolans arbete och att läraren bestämmer i klassrummet. Därför har Liberalerna tidigare lagt fram skarpa förslag på ändringar i skollagen, som förtydligar att det är läraren som leder det pedagogiska arbetet och därmed också undervisningen. Ändringar som nu framstår som särskilt angelägna.

Det finns i dag exempel på påtryckningar kring betygssättning där gränsen för vad en lärare bör behöva utstå i sin yrkesutövning har passerats med marginal: Lärare som har utsatts för trakasserier, sms, mejl samt fysiska besök och till och med fysiskt våld. Detta är en oacceptabel utveckling som måste motverkas med all kraft, inte minst genom ett tydligt stöd för lärarnas roll och befogenheter i klassrummet.

Utvecklingen med ökat inslag av hot och våld, men även en ökad förekomst av påstridiga föräldrar som vill påverka lärarnas mandat och professionella bedömning är bekymmersam.

Mor bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att i lag stärka lärares professionella roll gentemot exempelvis vårdnadshavare som försöker påverka beslut?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:608 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

U2021/04860 Utbildningsdepartementet Skolminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:608 av Roger Haddad (L)
Lärares skydd mot otillbörliga påtryckningar

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att i lag stärka lärares professionella roll gentemot exempelvis vårdnadshavare som försöker påverka beslut.

Låt mig inleda med att understryka att betyg ska grunda sig på lärarens professionella bedömning, vara rättvisa och visa vilka kunskaper eleverna har, inte på påtryckningar från vårdnadshavare.

Det är läroplanen, kursplanerna och ämnesplanerna som styr utbildningen, undervisningen och betygssättningen. Det är läraren som enligt skollagen ansvarar för undervisningen och beslutar om betyg. Hot, våld eller andra former av påtryckningar mot lärare får aldrig accepteras.

I läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet anges att det är rektorn som är pedagogisk ledare och chef för lärarna. Det är också rektorn som har det särskilda ansvaret för att utveckla formerna för samarbete mellan skolan och hemmen och att föräldrarna får information om skolans mål och sätt att arbeta. Vidare anges att skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. Förtroendefulla relationer och en fungerande samverkan mellan skola och vårdnadshavare ökar elevernas möjligheter till skolframgång.

Vidare ställer arbetsmiljölagen krav på arbetsgivaren när det gäller upprätthållande av en god arbetsmiljö. I arbetet mot kränkningar, hot och våld mot personal behövs väl fungerande rutiner som är kända av alla, rutiner som även innefattar skolans kontakter med socialtjänst och polis.

Regeringen har genomfört och genomför nu en rad konkreta åtgärder för att stärka tryggheten och studieron i skolan. För att kunna upprätthålla ordning och reda i skolan är det en viktig del att stärka lärares och annan skolpersonals befogenheter i detta arbete. Att lärare ska bemötas med respekt och inte utsättas för påtryckningar från vårdnadshavare, chefer eller andra är för mig en självklarhet.

Regeringen har fattat beslut om ändringar i läroplanerna för såväl grund- som gymnasieskolan som började gälla den 1 juli 2019 och som tydliggör rektorns särskilda ansvar för tryggheten och studieron i skolan. Även elevernas ansvar för att visa respekt för skolans personal och andra elever anges nu i läroplanerna. Regeringen har också gjort satsningar på pedagogiskt ledarskap och Statens skolverk erbjuder stöd och kompetensutveckling för både lärare och rektorer i denna fråga.

För att skapa ett tydligare och bättre fungerande regelverk om trygghet och studiero i skolan har Regeringskansliet tagit fram departementspromemorian Nationell plan för trygghet och studiero (Ds 2021:13). I promemorian finns bl.a. förslag om kompetensutveckling för elevassistenter och annan resurspersonal som kan avlasta lärarna samt om ett förtydligat regelverk gällande omhändertagande av föremål som används för att kränka personal eller elever. Promemorian har varit på remiss och förslagen bereds nu inom Regeringskansliet.

Avslutningsvis vill jag understryka vikten av att lärare bemöts med respekt för sitt viktiga uppdrag. Den professionella styrkan och tilliten till den egna förmågan bygger en lärare inte ensam, utan tillsammans med andra. Inte bara kollegor, rektorer och huvudmän, utan även vårdnadshavare och resten av samhället, måste sluta upp bakom lärarna. Hela samhället behöver se skolan som en gemensam bildningsinstitution och inte en tjänst på en marknad där elever är kunder och lärare är leverantörer.

Stockholm den 22 december 2021

Lina Axelsson Kihlblom

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.