Lantmäteriets handläggningstider

Skriftlig fråga 2017/18:1041 av Caroline Szyber (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-15
Överlämnad
2018-03-16
Anmäld
2018-03-20
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Under lång tid har handläggningstiderna på Lantmäteriet ökat. För att vända den trenden och bättre möta samhällets behov har Lantmäteriet av regeringen fått i uppdrag att till juni 2018 minska den genomsnittliga handläggningstiden.

I Lantmäteriets årsredovisning för 2017 anges en viss ökning av antalet överklagade fakturor som i allmänhet har att göra med att kunden anser att priset är för högt. Vidare anges att Lantmäteriet tillsammans med de kommunala lantmäterimyndigheterna genomfört en riksgranskning av kvaliteten inom förrättningsverksamheten. Granskningen visade på 13 procent felfrekvens i genomsnitt, både för Lantmäteriet och för de nio granskade kommunala lantmäterimyndigheterna tillsammans. Vanligast förekommande var brister inom formella frågor såsom behörighetskontroll och underrättelser samt inom lämplighetsprövning av framför allt jord- och skogsbruksfastigheter.

Beträffande handläggningstiderna redovisas att handläggningstiderna fortsatte att öka under 2017. I genomsnitt fick sakägarna vänta 49 veckor, vilket innebär en ökning med 29 procent sedan 2015.

Lantmäteriet arbetar löpande med att implementera förbättrade rutiner för att korta ned handläggningstiderna. De försöker till exempel snabbare få till stånd en fördelning till handläggare och har infört temaorienterade arbetsprocesser för att öka farten på ärendegenomströmningen. En av slutsatserna i Lantmäteriets rapport Handläggningstider för fastighetsbildning är att en ökad grad av digitalisering är den enskilt största möjliggöraren för att minska handläggningstiderna för förrättningsverksamheten. Digitaliseringen gör det möjligt att få in mer kompletta ansökningshandlingar till myndigheten och ger också tillgång till digital utredningsinformation.

Boverket redovisar i en rapport att nästan åtta av tio kommuner handlägger 90 procent av sina bygglovsärenden inom tidsfristen på tio veckor. Regeringen föreslår nu i en aktuell lagrådsremiss att staten ska införa sanktioner mot kommuner när de inte hanterar bygglovsansökningar inom tidsfristen på tio veckor.

Mot bakgrund av detta är min fråga till statsrådet Peter Eriksson:

 

Överväger statsrådet och regeringen att införa motsvarande tydliga tidsfrister och sanktioner för den fastighetsbildningsverksamhet som bedrivs av statliga och kommunala lantmäterimyndigheter?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1041 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



N2018/01877/SPN

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1041 av Caroline Szyber (KD)
Lantmäteriets handläggningstider

Caroline Szyber har frågat mig om jag och regeringen överväger att införa motsvarande tydliga tidsfrister och sanktioner för den fastighetsbildningsverksamhet som bedrivs av statliga och kommunala lantmäterimyndigheter.

Inledningsvis vill jag framhålla att jag ser allvarligt på problemet med långa handläggningstider inom fastighetsbildningsverksamheten. Det är ett problem som både jag och regeringen ser som mycket prioriterat att åtgärda. Som jag framfört i tidigare frågesvar och interpellationsdebatter kommer det dock att krävas ett brett grepp och ett flertal åtgärder för att nå målet med rimliga handläggningstider.

Regeringen fattade den 22 februari i år beslut om en lagrådsremiss (N2018/01207/RS). I lagrådsremissen föreslår regeringen ändringar i plan- och bygglagen för att införa ett system med avgiftsreduktion när tidsfrister för beslut i ärenden om lov och förhandsbesked samt startbesked efter anmälan överskrids. Genom förslaget tydliggörs när en tidsfrist börjar löpa, när den upphör och vilka förutsättningar som finns för att förlänga fristen. Caroline Szyber frågar om motsvarande system övervägs inom fastighetsbildningsverksamheten.

Den sista oktober 2017 lämnade Statskontoret sin slutrapport på ett regeringsuppdrag om att bl.a. utvärdera Lantmäteriets åtgärder för att komma tillrätta med problemen med långa handläggningstider inom fastighetsbildningen samt lämna förslag på eventuellt ytterligare åtgärder. Statskontoret konstaterar bl.a. att det saknas information om den samlade fastighetsbildningsverksamhetens resultat och effektivitet. Statskontoret pekar även på att måttet genomsnittlig handläggningstid för samtliga ärenden är alltför trubbigt för att spegla handläggningstiderna och deras förändring. Mot bakgrund av detta har regeringen som ett första steg tagit beslut om två nya uppdrag i Lantmäteriets regleringsbrev för 2018, vars syfte är att ge en samlad bild av både den statliga och kommunala fastighetsbildningsverksamhetens resultat. Detta är en utgångspunkt för att kunna mäta effekten av olika åtgärder samt vid behov kunna prioritera och vidta ytterligare åtgärder. De brister som Statskontoret uppmärksammat innebär att fastighetsbildningsverksamheten i dagsläget saknar de grundläggande förutsättningar som gör det möjligt att överväga de lösningar som nu är aktuella för ärenden om lov och förhandsbesked.

Systemet med reducerad avgift i den lagrådsremiss som Caroline Szyber hänvisar till har nyligen aviserats i propositionen Reduktion av avgift för lov, förhandsbesked och anmälan (prop. 2017/18:210). Systemet är en nyhet och ett nytt sätt att se till att den som t.ex. ansöker om lov får sitt ärende avgjort inom den tidsfrist som gäller. En samlad utvärdering av det nya systemet kommer att genomföras efter tre år. Frågan om en ev. utvidgning av systemet bör därför invänta resultatet av utvärderingen.

Både regeringen och Lantmäteriet följer handläggningstidernas utveckling och effekten av vidtagna åtgärder noga. Om de av Lantmäteriet och regeringen vidtagna åtgärderna inte är tillräckliga kommer jag att ytterligare skärpa kraven på myndigheten för att minska handläggningstiderna. Det är i dagsläget för tidigt att säga hur sådana skärpta krav och åtgärder kan komma att se ut.

Stockholm den 27 mars 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.