lantbrukarnas SAM-blanketter

Skriftlig fråga 1999/2000:916 av Husmark Pehrsson, Cristina (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-11
Anmäld
2000-05-16
Besvarad
2000-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 maj

Fråga 1999/2000:916

av Cristina Husmark Pehrsson (m) till jordbruksminister Margareta Winberg om lantbrukarnas SAM-blanketter

När det gäller lantbrukarnas ansökningar om arealbidrag i olika former är kontakten mellan Jordbruksverket, länsstyrelserna och den enskilde lantbrukaren inte den bästa. Kontakterna mellan lantbrukaren och dessa instanser måste skötas smidigare och på ett välvilligare sätt från myndigheternas sida än vad som sker i dag. Om t.ex. en siffra hamnat i fel kolumn men texten visar vad som gäller måste det gå att rätta till på ett enkelt sätt. Detta kan ha stora ekonomiska konsekvenser för den enskilde lantbrukaren, som av misstag begår fel.

Min fråga till jordbruksministern är:

Vilka åtgärder ämnar jordbruksministern vidta för att förbättra kontakten mellan Jordbruksverket, länsstyrelserna och den enskilde lantbrukaren?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:916 besvarad av

den 18 maj

Svar på fråga 1999/2000:916 om lantbrukarnas SAM-blanketter

Jordbruksminister Margareta Winberg

Cristina Husmark Pehrsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att förbättra kontakten mellan Jordbruksverket, länsstyrelserna och den enskilda lantbrukaren.

Administrationen för både lantbrukarna och de ansvariga myndigheterna kring jordbrukarstöden har sedan EU-medlemskapet ökat mer än vad vi före EU-medlemsskapet hade kunnat föreställa oss. Trots att vi i dag lägger ned nästan 500 miljoner kronor per år enbart på handläggningen och utbetalningen av stöd till det svenska jordbruket är situationen ansträngd på myndigheterna.

Ett grundkrav på myndigheterna är att de följer förvaltningslagen. Det sker en omfattande kommunikation mellan länsstyrelserna och lantbrukarna för att alla fel i ansökningarna ska kunna rättas till, även om man kanske får en annan uppfattning när man läser lantbrukstidningarna.

Kostnaden för detta rättningsarbete har uppskattats till minst en tredjedel av de resurser som i dag används för administrationen. Det är dock svårt att helt eliminera fall där brister i ansökningarna leder till att lantbrukare går miste om stödbelopp som de med en korrekt ifylld ansökan hade varit berättigade till. Ansvaret för att en ansökan är rätt ifylld ligger alltid på lantbrukarna.

För att så långt det är möjligt undvika att lantbrukare drabbas av minskade stöd eller sanktioner på grund av felaktiga ansökningar sker ett kontinuerligt utvecklingsarbete från såväl länsstyrelsernas som Jordbruksverkets sida. Fr.o.m. i år registreras i stort sett samtliga ansökningar genom optisk läsning. Det medför att de finns inlagda i datasystemet i princip samma dag som de kommit in till länsstyrelsen. Genom detta har möjligheten för länsstyrelserna ökat väsentligt att hitta fel i jordbrukarnas ansökningar inom 20 arbetsdagar efter sista anmälningsdag. I vissa fall skulle annars enligt EU-regler en felaktigt ifylld ansökan innebära att lantbrukaren går miste om hela sitt stödbelopp.

Det sker även en utveckling av möjligheten att ansöka interaktivt via Internet. Ett sådant ansökningsförfarande skulle automatiskt hindra lantbrukarna från att lämna in en felaktigt ifylld ansökan.

Förutom den kontinuerliga utvecklingen av jordbruksadministrationen finns det även anledning att se över hur den är organiserad och vilka resurser den behöver. För detta ändamål har jag tillsatt en arbetsgrupp inom Regeringskansliet. Arbetsgruppen kommer att lämna sin rapport före sommaren. Indirekt tittar arbetsgruppen i sitt arbete även på andra faktorer som kan ha betydelse för en väl fungerande administration. Det kan vara allt från stödregler till hur ansökningsförfaranden och handläggningsrutiner är utformade.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.