Länsstyrelsernas myndighetsutövning

Skriftlig fråga 2019/20:755 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-15
Överlämnad
2020-01-16
Anmäld
2020-01-17
Svarsdatum
2020-01-22
Sista svarsdatum
2020-01-22
Besvarad
2020-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

I en rapport (Länsgranskning 2019) från Näringslivets Regelnämnd (NNR) uppmärksammas vi på att länsstyrelserna inte tillämpar lagstiftningen på ett likvärdigt sätt. Precis som likvärdiga bedömningar kommuner emellan är det minst lika viktigt att länsstyrelserna tillämpar dessa likvärdigt. Inte minst med tanke på att de förutom att själva bedriva tillsyn också är närmaste instans som man kan överklaga kommunala beslut till.

Att inte ha en likvärdig tillämpning av våra lagar skapar stora merkostnader för många verksamheter, både privata och offentliga.

Min fråga till statsrådet Lena Micko är därför:

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att myndighetsutövningen blir likvärdig bland landets länsstyrelser?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:755 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/00168/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:755 av Lars Püss (M)
Länsstyrelsernas myndighetsutövning

Lars Püss har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att myndighetsutövningen blir likvärdig bland landets länsstyrelser.

Länsstyrelserna bedriver verksamhet inklusive myndighetsutövning inom ett stort antal områden. Därtill har de i uppgift att samordna olika samhällsintressen och statliga myndigheters insatser liksom att främja länets utveckling, samtidigt som hänsyn ska tas till regionala förhållanden och förutsättningar när myndigheterna verkar för att nationella mål får genomslag i respektive län.

Trots att deras uppgift regleras i en gemensam instruktion och de har ett gemensamt förvaltningsanslag är varje länsstyrelse en fristående myndighet. Varje länsstyrelse är självständig i sin myndighetsutövning och rättstillämpning. Men för att skapa förutsättningar för att lika fall behandlas lika finns vägledningar och riktlinjer från centrala förvaltningsmyndigheter.

Samtidigt ser regeringen, mot bakgrund av länsstyrelsernas gemensamma uppgifter, ett behov av att stärka länsstyrelsernas gemensamma arbetssätt. I budgetpropositionen för 2020 framför regeringen att länsstyrelserna fortsatt behöver verka för en ökad samverkan mellan varandra, inte minst för att öka synergieffekter och effektiviseringsvinster inom sina verksamheter, men även för att säkerställa likvärdigheten i den tillsynsverksamhet som länsstyrelserna bedriver. Därför har regeringen gett länsstyrelserna i uppdrag att under 2020 påbörja ett utvecklingsarbete för att ta fram gemensamma arbetsmetoder avseende myndigheternas tillsynsverksamhet. Enligt uppdraget ska detta utvecklingsarbete leda till en mer effektiv och rättssäker tillsyn.

Därutöver har länsstyrelserna själva fortsatt att utveckla tillsynsarbetet.

Stockholm den 22 januari 2020

Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.