Till innehåll på sidan

Länsstyrelsernas arbete med näringslivet

Skriftlig fråga 2020/21:2250 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-18
Överlämnad
2021-03-18
Anmäld
2021-03-19
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Findus har en lång historia i Bjuv i Skåne. År 2016 bestämde sig företaget för att lägga ned sin verksamhet i Bjuv. Det såg mörkt ut för den lilla bruksorten.

Så småningom tog Foodhills över det gamla Findusområdet för att skapa ett kluster av stora och små livsmedelsföretag. I dag är man tillbaka med cirka 450 anställda på området.

Foodhills tog över det tidigare företagets miljötillstånd. Ett tillstånd som ger verksamheten rätt att producera 100 000 ton djupfrysta, konserverade och torkade livsmedel baserade på bland annat fisk, kött och grönsaker.

Foodhills har som verksamhetsidé att utveckla ett företagskluster med olika verksamheter och produktion inom livsmedel. Företaget har nu råkat ut för att de fått backning av Länsstyrelsen i Skåne, som menar att deras gamla miljötillstånd inte är tillräckligt för två av deras företag.

Länsstyrelsen menar att de två företagen inte kan fortsätta sin verksamhet då det miljötillstånd som Foodhills tagit över efter Findus inte inkluderar denna typ av verksamhet. Det innebär att Länsstyrelsen i Skåne beslutar att de två företagens produktion ska ha upphört inom två månader för att företaget inte ska riskera vite på 30 000 kr per månad.

Den här typen av beslut med stopp och förbud är direkt skadligt för landets näringsliv. Det rycker undan mattan för företagen och entreprenörerna samtidigt som jobb uteblir. Dessutom sker det mitt i en pandemi med en arbetslöshet på över åtta procent.

Länsstyrelsen borde inta en roll av att hjälpa till för att hitta lösningar framåt tillsammans med företagen. På så vis blir de behjälpliga i att hitta lösningar så att det kan ske en utveckling i stället för en avveckling.

Med anledning av ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan;

 

Avser ministern att ta initiativ för att länsstyrelserna ska arbeta med näringslivet för jobb och tillväxt i landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2250 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00652 M2021/00654 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister n samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:2250 och 2020/21:2252 av Ann-Charlotte Hammar Johansson (M) Länsstyrelserna och näringslivet och Länsstyrelsernas arbete med näringslivet

Ann-Charlotte Hammar Johansson har frågat näringsministern om han avser att ta initiativ för att länsstyrelserna ska arbeta med näringslivet för jobb och tillväxt i landet. Ann-Charlotte Hammar Johansson har även frågat civilministern om hon avser att ta initiativ för att säkerställa så att länsstyrelserna får rollen att agera för att hitta lösningar tillsammans med näringsidkare i stället för att stoppa och förbjuda näringsverksamhet i landet. Bakgrunden till frågorna är att Länsstyrelsen i Skåne län har beslutat att förbjuda två verksamheter som enligt länsstyrelsen saknar miljötillstånd. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Förvaltningens självständighet fastslås i regeringsformen. Jag vill därför inledningsvis poängtera att jag som statsråd inte ska uttala mig på ett sätt som kan uppfattas som en anvisning om hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller som rör tillämpningen av lag.

Ansvaret för att miljökraven följs ligger på den som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd. Det gäller för all verksamhet av betydelse oavsett om det avser en näringsverksamhet eller en åtgärd som vidtas av en enskild. För att säkerställa detta utövar det allmänna tillsyn över verksamheterna. Länsstyrelsens uppdrag som tillsynsmyndighet enligt miljöbalken innebär bland annat att kontrollera att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken följs samt vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse. Som tillsynsmyndighet ska länsstyrelsen även underlätta för en enskild att fullgöra sina skyldigheter, vilket bland annat innefattar att ge information till en enskild aktör om gällande regler. Länsstyrelsen är dock inte skyldig att bistå en enskild aktör med detaljerade råd om hur den ska bedriva sin verksamhet.

Enligt förordningen (2017:868) med länsstyrelseinstruktion ska länsstyrelsen främja länets utveckling och verka för att nationella mål får genomslag i länet. Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att analysera länsstyrelsernas nuvarande roll och uppgifter avseende länens utveckling, samt föreslå hur dessa kan utvecklas inom ramen för länsstyrelsernas befintliga ansvarsområde. Det är dock regionerna och Gotlands kommun som har det regionala utvecklingsansvaret i sina respektive län, enligt lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar.

Regeringen gav i januari 2021 Tillväxtverket i uppdrag att i samråd med Statens jordbruksverk, Naturvårdsverket och länsstyrelserna att ta fram konkreta tjänster för att effektivisera och förenkla för företag och andra verksamhetsutövare inom livsmedelskedjan att anmäla eller ansöka om tillstånd för miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken och på det sättet ge förutsättningar för en effektiv och snabb ärendehandläggning. I den mån det är möjligt och lämpligt ska de tjänster som tas fram utformas på ett sätt som gör tjänsterna möjliga att använda även vid prövning av och anmälan om andra miljöfarliga verksamheter än sådana inom livsmedelskedjan.

Jag ser nu inte anledning att vidta några ytterligare åtgärder i frågan.

Stockholm den 31 mars 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.