Till innehåll på sidan

Långa väntetider till prostatacanceroperation

Skriftlig fråga 2019/20:851 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-30
Överlämnad
2020-01-30
Anmäld
2020-01-31
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och drabbar ca 10 000 män per år, de flesta äldre än 50 år. Det är också den cancerform som flest män dör av.

Den senaste tidens svenska sjukvårdskris vittnar om inställda operationer och långa väntetider. Män med prostatacancer måste vänta i genomsnitt 131 dagar på operation. Det är den längsta kötiden bland alla cancerformer i Sverige och uppfyller inte vårdgarantins krav på behandling inom 90 dagar.

Det föreligger stora variationer i kötid vid prostatacancer mellan de olika sjukvårdsregionerna, och antalet dödsfall varierar stort. Detta vittnar om en mycket ojämlik vård. Längst väntetid till operation vid prostatacancer har Västerbotten med 260 dagar i median. Kortast väntetid har Blekinge med 81 dagar i median.

Sjukhusen har olika förutsättningar och kapacitet att genomföra operationer och hantera kötider. Trots detta remitteras inte patienter till en annan region som kan klara vårdgarantin och erbjuda operation i tid.

Män som oftast arbetat och betalat skatt hela livet blir satta på väntelista och riskerar att dö för att de inte får hjälp i tid. Samhällskontraktet har därmed brutits. Vissa patienter väljer att betala ca 100 000 kronor själva för att förlänga livet och opereras snabbt på en privat klinik. Långt ifrån alla har dock den möjligheten.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att säkerställa att alla prostatacancerpatienter erbjuds operation inom de 90 dagar som vårdgarantin utlovar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:851 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:851 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)
Långa väntetider till prostatacanceroperation

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig hur jag avser säkerställa att alla prostatacancerpatienter erbjuds operation inom de 90 dagar som vårdgarantin utlovar.

Cancervården är en högt prioriterad fråga för regeringen. Därför fortsätter regeringen att avsatta 500 miljoner kronor årligen för att skapa en mer effektiv, jämlik och tillgänglig cancervård.

Statistiken visar att överlevnaden för cancerpatienter ökar, också för patienter med prostatacancer. Men mer behöver göras för att korta väntetiderna. Mellan 2017 och 2019 var väntetidsläget på nationell nivå avseende cancer generellt sett oförändrat. Samtidigt hade cancersjukvården 98 procent genomförda besök till specialist inom vårdgarantins 90 dagar 2018.

Den viktigaste åtgärden för att komma åt de långa väntetiderna är införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF). SVF innebär att det för varje cancerdiagnos finns så kallade maximala ledtider som beskriver hur lång tid varje moment i utredningen minst behöver ta för att kunna utföras med bibehållen kvalitet, från det att misstanke om cancer uppstår till start av behandling. De utgör ingen utlovad vårdgaranti utan är mycket högt ställda mål för hur snabbt utredningen skulle kunna genomföras.

SVF för prostatacancer infördes 2015. Med SVF ökar förutsättningar för att korta kötiderna i prostatacancervården, men det stämmer att det fortfarande finns stora utmaningar när det gäller prostatacancerområdet. Här behöver regionerna kraftsamla.

Utöver de medel som regeringen tillför regionerna för SVF-arbetet stödjer regeringen också regionerna i arbetet med att korta väntetiderna generellt i vården. Under 2019 infördes en uppdaterad kömiljard och under 2020 satsas 2,9 miljarder kronor i samma syfte.

Rätt kompetens är också en förutsättning för att hälso- och sjukvården ska fungera väl och vara tillgänglig. För prostatacancer kan det till exempel handla om operationssjuksköterskor och urologer. Socialstyrelsen har nyligen på regeringens uppdrag inrättat ett nationellt vårdkompetensråd. Rådet ska långsiktigt samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjning av personal inom vården.

Stockholm den 11 februari 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.