Långa väntetider till äldreboende
Skriftlig fråga 2014/15:236 av Margareta Cederfelt (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-02-17
- Överlämnad
- 2015-02-17
- Anmäld
- 2015-02-18
- Svarsdatum
- 2015-02-25
- Sista svarsdatum
- 2015-02-25
- Besvarad
- 2015-02-25
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Äldreomsorg är ett kommunalt ansvar, samtidigt finns det lagstiftning som reglerar verksamheten. Statistik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) visar att kön för en plats på ett äldreboende växer.
Över 1 800 personer väntar på den plats på äldreboende som de har beviljats, och av dessa har trehundra personer köat längre tid än ett år.
Det finns risk för att mörkertalet är stort eftersom inte alla kommuner rapporterar till IVO kvartalsvis. Drygt hundra kommuner har inte rapporterat in någon information om väntetider till årets upplaga av de öppna jämförelserna. Det finns antaganden om att väntetiderna framstår som långa eftersom statistiken inte redovisar uppgifter om hur många personer som har valt att avstå från det första erbjudandet om boende.
Statistik från IVO visar att väntetiderna för äldreboende har legat på ungefär samma nivå de senaste fem åren. Den genomsnittliga väntetiden har ökat med tre dagar sedan år 2013 och har de senaste fem åren legat på mellan 51 och 54 dagar.
Medelåldern ökar för varje år varför det är viktigt att antalet äldreboende byggs ut för att anpassa den förväntade efterfrågan av boende. Det finns annars risk för att väntetiden till äldreboende kan komma att öka ytterligare.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att ingen äldre person ska behöva vänta längre än högst tre månader för en beviljad plats på äldreboende?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:236 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd
Dnr S2015/1122/FST | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:236 av Margareta Cederfelt (M) Långa väntetider till äldreboende
Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att ingen äldre person ska behöva vänta längre än högst tre månader för en beviljad plats på äldreboende.
Tillgången till bostäder för äldre är en central fråga för att klara den demografiska utvecklingen. Det gäller tillgången till ändamålsenliga bostäder såväl inom som utanför äldreomsorgen.
Utredningen om en förbättrad bostadssituation för äldre (dir. 2014:44) ska den 1 oktober 2015 lämna förslag på åtgärder som förbättrar och underlättar äldres bostadssituation. Syftet är att kunna tillgodose äldres bostadsbehov på den ordinarie bostadsmarknaden i alla delar av landet. Om bostadsbeståndet förbättras och anpassas för äldre kvinnor och män, kan det vara ett stöd i hanteringen av dessa utmaningar bl.a. för den kommunala äldreomsorgen. Fler anpassade bostäder för äldre kan öka antalet flyttkedjor, rörligheten på bostadsmarknaden och skjuta upp behovet av särskilt boende.
Regeringen har i budgetpropositionen för 2015 aviserat att en ny inriktning för äldrepolitiken bör utvecklas inom ramen för framtagandet av en Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Arbetet bör leda till tydliga prioriteringar för genomförandet av äldrepolitiken. Jag anser dessutom att det är viktigt att följa frågan om, och utvecklingen av äldres boende, både inom och utanför äldreomsorgen.
Stockholm den 25 februari 2015
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.