Till innehåll på sidan

långa handläggningstider hos försäkringskassan

Skriftlig fråga 1999/2000:890 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-04
Anmäld
2000-05-09
Besvarad
2000-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 maj

Fråga 1999/2000:890

av Rolf Gunnarsson (m) till statsrådet Ingela Thalén om långa handläggningstider hos försäkringskassan

Regeringen har, som framkommit många gånger, inte kunnat klara personalsituationen vid landets försäkringskassor. Långa väntetider och väntetider som inte kan accepteras har gång på gång dykt upp som problem hos olika kassor i landet.

Nu kan man läsa om ett fall i Mora i Dalarna där ett ärende, trots tre års väntan, inte kunnat avgöras och den aktuella personen inte kunnat ges besked. Det här är självklart inte tillfredsställande.

Personalen säger, i en kommentar till fallet, att det är personalbemanningen som är orsaken. Personalen har, enligt uppgift, bantats och ärenden har blivit liggande på hög. Så här kan det självklart inte fortsätta.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att förhindra problem av nämnda slag fortsättningsvis?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:890 besvarad av

den 10 maj

Svar på fråga 1999/2000:890 om långa handläggningstider hos försäkringskassan

Statsrådet Ingela Thalén

Rolf Gunnarsson har frågat om vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att det uppstår problem med långa handläggningstider hos försäkringskassan.

Ansvaret för personalsituationen vid landets försäkringskassor ligger inte i första hand på regeringen utan på styrelsen och ledningen för respektive försäkringskassa. Enligt 18 kap. lagen (1962:381) om allmän försäkring ska en allmän försäkringskassas styrelse bl.a. ansvara för att verksamheten bedrivs författningsenligt, effektivt och i överensstämmelse med syftet för verksamheten. Vidare ska direktören ansvara för den löpande förvaltningen enligt de riktlinjer och anvisningar som styrelsen meddelar.

När det gäller den ekonomiska situationen för försäkringskassorna har givetvis regeringen ansvar. Mot bakgrund av det relativt stora anslagssparandet hos försäkringskassorna på sammantaget 286 miljoner kronor vid bokslutet för år 1999, vilket motsvarar ca 6 % av hela anslaget, är inte resurstillskott någon rimlig lösning på de problem Rolf Gunnarsson pekar på. Det måste i stället vara en uppgift för försäkringskassans ledning.

Jag ser dock mycket allvarligt på brister av det slag som Rolf Gunnarsson pekar på när det gäller försäkringskassornas handläggning av enskilda ärenden. Frågorna tas också regelbundet upp bl.a. i samband med dialogen med Riksförsäkringsverket.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.