lång utredningstid för haverikommissionen

Skriftlig fråga 2003/04:615 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-23
Anmäld
2004-01-23
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2003/04:615

av Rolf Gunnarsson (m) till justitieminister Thomas Bodström om lång utredningstid för haverikommissionen

Det är nu ganska precis ett år sedan den svåra bussolyckan i Ängelsberg i Västmanland inträffade. Sex personer omkom och ett 40-tal skadades då bussen körde av vägen och i det hala väglaget kanade in i skogen.

Nu slår polisen larm. Ännu ett år efter olyckan har bussens förare inte kunnat @ eller fått @ höras. Detta eftersom haverikommissionen inte är klar med sin utredning.

Det kan inte vara vettigt att låta en person @ som har ett hot om åtal över sig och som varit med om en sådan svår olycka @ ska vänta ett år på att bli förhörd av polisen på grund av att haverikommissionens arbete dragit ut så långt i tiden.

Avser justitieministern att vidtaga åtgärder för att en person inblandad i en svår olycka inte ska behöva vänta så länge innan han förhörs om olyckan?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:615 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:615 om lång utredningstid för Haverikommissionen

Försvarsminister Leni Björklund

Rolf Gunnarsson har frågat justitieministern vad han avser att vidta för åtgärder för att en person inblandad i en svår olycka inte ska behöva vänta så länge innan han förhörs om olyckan. Frågan har överlämnats till mig för besvarande då Försvarsdepartementet ansvarar för Statens haverikommission.

Statens haverikommission är en självständig statlig myndighet som har till uppgift att undersöka olyckor och tillbud till olyckor i syfte att säkerheten ska förbättras.

Syftet med en haveriundersökning är för det första att så långt som möjligt klarlägga såväl händelseförloppet och orsaken till händelsen som skador och effekter i övrigt. För det andra ska den ge underlag för åtgärder som minskar risken för eller begränsar konsekvenserna av en liknande händelse. För det tredje ska undersökningen ge underlag för en bedömning av de insatser som samhällets räddningstjänst har gjort i samband med händelsen och, om det finns skäl för det, för förbättringar av räddningstjänsten.

Haveriundersökningar syftar däremot inte till att fördela skuld eller ansvar om det finns grund för åtal eller skadeståndskrav mot någon.

Sådana frågor faller på bland annat polisen och försäkringsbolag.

När det gäller olyckor som inte avser luftfart, sjöfart eller spårbunden trafik ska en olycksundersökning genomföras om flera människor avlidit eller blivit allvarligt skadade eller om omfattande skador uppkommit på egendom eller i miljön. En undersökning ska dock genomföras endast om den är av betydelse från säkerhetssynpunkt.

En haveriutredning som Statens haverikommission genomför har alltså ett annat fokus och normalt sett en större bredd än en förundersökning.

När det gäller bussolyckan i Ängelsberg är den aktuella bussutredningen mycket omfattande med ett betydande antal frågor som rör bland annat föraren, bussens däck, vägen, halkbekämpningen, trafiksäkerhetsarbetet i trafikföretaget, passagerarnas skador och räddningsinsatsen.

I regleringsbrevet för Statens haverikommission anges att handläggningstiden för haveriutredningar ska begränsas till högst tolv månader för militära ärenden, civila sjöfartsärenden, järnvägsärenden och ärenden rörande annan verksamhet. Något hinder för polisen att genomföra utredningsåtgärder rörande en händelse som samtidigt är föremål för en haveriundersökning finns inte. Men samtidigt står det klart att den polisiära utredningen sällan kan avslutas, innan händelseförloppet och orsaken till händelsen har klarlagts. Det är således alltid viktigt att en haveriutredning genomförs så skyndsamt som möjligt utan att för den skull avkall görs på kvalitén i arbetet.

Statens haverikommission räknar med att en rapport över undersökningen kan lämnas i mitten av februari månad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.