landsbygdsutvecklingen

Skriftlig fråga 2001/02:925 av Hagström, Caroline (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-20
Besvarad
2002-03-27
Anmäld
2002-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 2001/02:925

av Caroline Hagström (kd) till statsminister Göran Persson om landsbygdsutvecklingen

För några veckor sedan ställde jag en fråga om vad regeringen tänkte göra med anledning av att Svenska Spel bidrar till försämringen av servicetillgången på landsbygden. Jag påtalade då den målkonflikt som finns mellan ägardirektiven för Svenska Spel och regeringens uttalade ambition att motverka ytterligare försämringar av servicen i utsatta områden. I dag har regeringens egen myndighet, Glesbygdsverket, presenterat en rapport som pekar på exakt det problem jag tidigare redovisat. Det handlar om att statliga verksamheter som Posten och Svenska Spel med sin affärsstrategi bidragit till utarmningen av landsbygden samt att lanthandeln håller på att försvinna. Glesbygdsverkets generaldirektör Pia Enochsson kritiserar särskilt ägardirektiven till de statliga bolagen, exempelvis Posten och Svenska Spel. Hon skriver i rapporten: "Dagens ensidiga krav på lönsamhet motverkar regeringens ambition att utveckla hela landet." Eftersom statsministern har det samlade ansvaret för regeringens politik så är det rimligt att nu ställa frågan om det är Näringsdepartementets syn att ytterligare försämringar av servicetillgången på landsbygden ska motverkas som gäller, något som framgår i den regionalpolitiska propositionen. Eller om det är Finansdepartementets syn att de statliga bolagen inte ska ha detta som ägardirektiv som ska gälla. En ytterligare frågeställning är hur glesbygdsstödet för lanthandlare kan förstärkas så att också denna serviceverksamhet kan fortleva.

Min fråga till statsministern är alltså: Kommer regeringen att tydliggöra de statliga verkens och myndigheternas ansvar för att motverka försämringen av servicetillgången på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:925 besvarad av

den 27 mars

Svar på fråga 2001/02:925 om landsbygdsutvecklingen

Statsrådet Ulrica Messing

Caroline Hagström har frågat statsministern om regeringen kommer att tydliggöra de statliga verkens och myndigheternas ansvar för att motverka försämringen av servicetillgången på landsbygden.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Riksdagen antog i december 2001 regeringens proposition 2001/02:4 En politik för tillväxt och livskraft i hela landet. I korthet innebär beslutet att det tidigare politikområdet regionalpolitik och delområdet regional näringspolitik slås samman och bildar ett nytt politikområde, som benämns regional utvecklingspolitik.

Målet för den nya regionala utvecklingspolitiken är väl fungerande och hållbara lokala arbetsmarknadsregioner med en god servicenivå i alla delar av landet. Med en god servicenivå i alla delar av landet avses att politiken ska bidra till att människor och företag har tillgång till kommersiell och offentlig service i tillräcklig omfattning.

Det är viktigt att arbetet med att främja servicetillgången i ökad utsträckning präglas av en helhetssyn. För att bl.a. uppnå detta ska lokala utvecklingsprogram för kommersiell service inrättas i alla län. I programmen ska samordningsmöjligheter mellan olika serviceinrättningar och lokalt anpassade lösningar eftersträvas. I avvaktan på att utvecklingsprogrammen har utarbetats, har regeringen fattat beslut om att fördela 20 miljoner kronor till berörda länsstyrelser och självstyrelseorgan för att motverka ytterligare försämringar av tillgången till service i särskilt utsatta områden.

Vidare har Konsumentverket fått i uppdrag att utveckla och testa nya lösningar inom det kommersiella serviceområdet under perioden 2002-2004. För ändamålet har 15 miljoner kronor avsatts.

Införandet av de lokala utvecklingsprogrammen för kommersiell service innebär bl.a. att servicefrågorna, tydligare än tidigare, behandlas i ett sammanhang. Det är min övertygelse att detta kommer att skapa ett bättre beslutsunderlag och förståelse kring frågorna såväl på lokal och regional som på central nivå.

Regeringen har i skrivelsen (skr. 2000/01:151) Regeringens förvaltningspolitik lämnat en redovisning av det arbete som pågår för att utveckla styrningen av de statliga myndigheterna. Ett viktigt inslag i det fortsatta utvecklingsarbetet är att åstadkomma en mer verksamhetsanpassad myndighetsstyrning, med utgångspunkt från olika verksamheters syfte, karaktär och varierande förutsättningar.

En av strategierna som anges i propositionen En politik för tillväxt och livskraft i hela landet är att utveckla styrningen av de myndigheter vars verksamheter är viktiga för politikens genomförande. Regeringen har nyligen givit myndigheter med ansvar för bl.a. närings@, utbildnings-, arbetsmarknads- och transportpolitiken i uppdrag att gemensamt lämna förslag på hur verksamheterna inom dessa områden ska bidra till att målet för den nya regionala utvecklingspolitiken ska uppnås. Verket för näringslivsutveckling ska koordinera arbetet. I arbetet ska bl.a. Glesbygdsverket, som har till uppgift att verka för goda levnadsförhållanden och utvecklingsmöjligheter för gles- och landsbygdsbefolkningen, delta. En delrapport ska lämnas till regeringen den 30 september 2002. Slutrapportering av uppdraget ska ske den 1 oktober 2003. Arbetet är viktigt för att bl.a. öka förståelsen för hur olika politikområden, enskilt och i samverkan, i praktiken påverkar den regionala utvecklingen.

De statligt ägda bolagen omfattas inte av motsvarande reglering som myndigheterna. Statens bolag ska främst skapa värden och i förekommande fall infria vissa samhällsintressen. Flertalet bolag är konkurrensutsatta och arbetar på marknadsmässiga villkor. Företag med statligt ägande har verksamheter som i hög grad är spridda över hela landet. Vissa statliga bolag har därtill ett särskilt ansvar för att bedriva verksamhet över hela landet, t.ex. Posten AB. Vissa bolag har till uppgift att tillgodose vissa speciella samhällsintressen, vilket framgår av deras bolagsordningar. För sådana bolag finns oftast även en särskild sektorslagstiftning med anslutande tillståndsvillkor eller avtal. Av sådana villkor eller avtal framgår att vissa bolag har en serviceskyldighet som omfattar hela landet.

Regeringen avser att återkomma till riksdagen med en skrivelse om det statliga ägandet senare i vår.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.