Landsbygdsperspektiv på strandskyddet

Skriftlig fråga 2020/21:1329 av Mats Nordberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-18
Överlämnad
2021-01-19
Anmäld
2021-01-20
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Den 14 december avslutades den utredning om strandskyddet som oppositionen krävt och som även var en del av JÖK:en.

Strandskyddet utanför storstäderna har många landsbygdsaspekter. Landsbygdskommunerna har att ständigt konkurrera med andra delar av Sverige för att dra till sig företag och duktiga människor, men hämmas av att de inte kan dra full nytta av sin främsta tillgång, närheten till naturen. Möjligheter att bygga hus vid en strand eller att bygga en sommarstuga borde rimligen vara mycket större i dessa kommuner, men så är tyvärr inte fallet beroende på att strandskyddet fortfarande är likartat i tätbefolkade och glesbefolkade delar av landet.

Det förra försöket att reformera strandskyddet gjordes 2009. Det har inte lett till önskade resultat, det vill säga i första hand till förenklade möjligheter att bygga hus och stugor nära vatten i områden långt från storstadsområdena. Möjligheterna att få dispenser från strandskyddet utökades 2009, men som Strandskyddsdelegationen visade 2015 gavs inte flest dispenser i glesbygd utan i storstadsområdena, i bjärt kontrast mot reformens intentioner. Överlag har svårigheterna att bygga nära stränder på flera sätt försvårats av länsstyrelserna efter 2009, bland annat genom lokalt utökat strandskydd från 100 till 300 meter och en kraftig ökning av antalet så kallade riksintressen där byggande begränsas. Det är svårt att inte se detta som ett sätt att av ensidigt intresse bevara andelen skyddade stränder trots att detta direkt motverkar reformerna från 2009.

Därför är min fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att sätta upp tydliga mål för hur stor andel av strandlinjen, exempelvis i kilometer räknat, och hur stor del av skyddad yta, exempelvis i antal hektar, som ska frigöras för byggnation av hus och stugor vid genomförandet av en ny strandskyddspolitik?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1329 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)


Svar på fråga 2020/21:1329 av Mats Nordberg (SD)
Landsbygdsperspektiv på strandskyddet

Mats Nordberg har frågat landsbygdsministern om statsrådet avser att sätta upp tydliga mål för hur stor andel av strandlinjen, exempelvis i kilometer räknat, och hur stor del av skyddad yta, exempelvis i antal hektar, som ska frigöras för byggnation av hus och stugor vid genomförandet av en ny strandskyddspolitik. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Som Mats Nordberg nämner i bakgrunden till sin fråga har Utredningen om översyn av strandskyddet nyligen avslutat sitt uppdrag. Av kommittédirektiven (Dir. 2019:41) framgår att utredningens uppdrag har omfattat att föreslå författningsändringar och andra åtgärder som medför att strandskyddet görs om i grunden genom en ökad differentiering som tar hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck. Vidare framgår att det ska bli betydligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. De förslag som utredningen har haft att lämna ska enligt kommittédirektiven även syfta till att dels förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden med lågt exploateringstryck, dels bibehålla eller om behov finns förstärka strandskyddet för att värna obrutna strandlinjer, den allemansrättsliga tillgängligheten och miljön i starkt exploaterade områden. Därutöver ska det lokala inflytandet öka.

Utredningen överlämnade sitt betänkande Tillgängliga stränder – Ett mer differentierat strandskydd (SOU 2020:78) till regeringen den 14 december 2020 och ärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag kan inte föregå det pågående arbetet.

Stockholm den 27 januari 2021

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.