landinformation om Iran

Skriftlig fråga 2001/02:1313 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-07
Anmäld
2002-06-11
Besvarad
2002-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juni

Fråga 2001/02:1313

av Annelie Enochson (kd) till statsrådet Jan O Karlsson om landinformation om Iran

Iran är ett land känt för sin hårda regim mot invånare som konverterat till den kristna tron. Enligt en amerikansk UD-rapport från 2000 garanterar inte iranska myndigheter medborgarnas rätt att byta tro. Den som konverterar till kristendomen betraktas som oppositionell och kan straffas med döden.

Det finns i Sverige ett antal flyktingar som har konverterat till den kristna tron sedan de kom till Sverige från Iran. Skulle de skickas tillbaka till sitt hemland så är risken överhängande att de utsätts för förföljelser.

Landinformationen hos utlänningsmyndigheterna vad gäller Iran är mycket bristfällig. I januari 1996 antog Utlänningsnämnden en ny praxis. Från att tidigare ha godkänt konvertering som en fullgod anledning till asyl togs beslut som i praktiken gör det omöjligt för en iranier att åberopa konvertering som enda anledning för att få uppehållstillstånd.

Regeringen har i vår behandlat landinformationen om den kurdiska zonen i norra Irak. Tillfrågad om motsvarande revidering kan vara aktuell för Iran, har migrationsministern i en interpellationsdebatt svarat att det är upp till Utlänningsnämnden att göra det till en fråga för regeringen. Det måste dock vara angeläget att också regeringen tar initiativ för att landinformationen ska överensstämma med de verkliga förhållandena.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att landinformationen om Iran ska uppmärksamma de förhållanden och hot som väntar kristna konvertiter som skickas tillbaka från Sverige till Iran?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1313 besvarad av

den 12 juni

Svar på fråga 2001/02:1313 om landinformation om Iran

Statsrådet Jan O Karlsson

Annelie Enochson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att landinformationen om Iran ska uppmärksamma de förhållanden och hot som väntar kristna konvertiter som skickas tillbaka från Sverige till Iran.

Som bakgrund till frågan uppger Annelie Enochson att det finns ett antal flyktingar som har konverterat till den kristna tron sedan de kom till Sverige från Iran. Skulle de skickas tillbaka till sitt hemland så är risken överhängande att de utsätts för förföljelser. Annelie Enochson uppger vidare att landinformationen hos utlänningsmyndigheterna vad gäller Iran är mycket bristfällig.

Som Annelie Enochson väl känner till så är Utlänningsnämnden och Migrationsverket självständiga myndigheter. Jag är som statsråd förhindrad att påverka och kommentera handläggningen hos dessa myndigheter i enskilda ärenden.

Att regeringen i vår har uttalat riktlinjer för bedömningen av asylsökande från norra Irak hänger samman med att enskilda ärenden gällande Irak överlämnats till regeringen från Migrationsverket enligt bestämmelser i utlänningslagen. Några sådana ärenden gällande Iran har inte överlämnats till regeringen.

Jag utgår från att utlänningsmyndigheterna följer lagstiftning och fastlagd praxis med hänsyn tagen till den aktuella och reella situationen i de asylsökandes ursprungsländer i sin bedömning av de uppgifter som lämnas av de asylsökande och deras ombud. Myndigheternas uppgift är ju bl.a. att kritiskt granska faktaunderlaget i varje enskilt ärende. När det gäller synen på t.ex. konvertiters situation i Iran har Utlänningsnämnden möjlighet att ändra gällande praxis om det visar sig vara nödvändigt.

Annelie Enochsons uppgifter om utlänningsmyndigheternas landinformation gällande Iran är inte korrekta. Förutom den i frågan nämnda rapporten från amerikanska UD inhämtas fortlöpande information från en mängd olika källor bl.a. UNHCR, Amnesty International och andra organisationer, från Utrikesdepartementet, inklusive ambassadernas årliga rapportering om de mänskliga rättigheterna, samt genom egna utredningsresor till de viktigaste ursprungsländerna. Myndigheterna har egen expertis med uppgift att samla landinformation om förhållandena i ursprungsländerna. De uttalanden som Utlänningsnämnden gjorde för drygt sex år sedan i de praxisbildande besluten måste naturligtvis relateras till vad som är känt om förhållandena i Iran i dag. Ytterligare information om dessa länder har givetvis tillkommit och analyseras fortlöpande för att sedan ingå i det totala beslutsunderlaget. Utifrån ovanstående finner jag ingen anledning att se över utlänningsmyndigheternas tillgång till landinformation.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.