Länder som censurerar Internet

Skriftlig fråga 2006/07:1221 av Wikström, Cecilia i Uppsala (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-23
Anmäld
2007-05-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-31
Besvarad
2007-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga

2006/07:1221 Länder som censurerar Internet

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Antalet stater som blockerar hemsidor som Skype och Google Maps har ökat från 5 till 25 på fem år, enligt forskare vid Harvarduniversitetet. Den mest långtgående censuren sker i Burma, Iran, Pakistan, Saudiarabien, Syrien, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Jemen. Sedan tidigare har den kinesiska diktaturens Internetcensur uppmärksammats, exempelvis har BBC:s hemsida i Kina stängts ned.

Den här utvecklingen är oroande. Allt fler människor drabbas av inskränkningar av yttrandefriheten på Internet vilket försvårar deras möjligheter till kommunikation.

Sverige bör inom EU, FN och i internationella sammanhang vara en tydlig röst som värnar yttrandefriheten i tryckta medier, etermedier samt på Internet. Sverige bör även införa ett yttrandefrihetsbistånd för stöd till författare och skribenter i diktaturer, som ett led i den av riksdagen antagna politiken för global utveckling. I många av de länder som lämnat diktatur och börjat resa sig ur fattigdomen är yttrandefriheten grundläggande för att skapa samhällen med mångfald och tolerans.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att motverka den ökade censuren på Internet i slutna samhällen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1221 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 31 maj

Svar på fråga

2006/07:1221 Länder som censurerar Internet

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wikström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att motverka den ökade censuren på Internet i slutna samhällen.

Jag delar frågeställarens oro över att censuren av information på Internet ökar och att metoderna blir alltmer sofistikerade. Vilken information olika länder väljer att censurera varierar, men Iran, Kina och Saudiarabien utmärker sig negativt på de flesta informationsområden. I takt med att Internetanvändandet ökar är det kanske inte förvånande att det just är på detta område som inskränkningarna av yttrande- och informationsfriheten tilltar mest. Fängelsedomen mot den egyptiske bloggaren Karim Amer i mars i år är bara ett av många exempel på denna repression. Det är viktigt att uppmärksamma de negativa effekterna för de mänskliga rättigheterna och den demokratiska utvecklingen som dessa inskränkningar leder till.

Samtidigt vill jag understryka den revolutionerande effekt Internet och den nya kommunikationsteknologin har haft för många människors möjlighet att ta del av tidigare oåtkomlig information, samt att göra sina egna åsikter hörda – och detta även för invånare i hårt kontrollerade samhällen. Den snabba utvecklingen har förvisso skrämt regimer som skyr åsikts- och yttrandefrihet till att söka hindra utvecklingen, men trots alla försök att begränsa informationsflödet har det blivit betydligt svårare att kontrollera kommunikationen människor emellan. Internet har redan medfört oerhört mycket positivt för demokrati och individens frihet.

Regeringen värnar med kraft yttrandefrihet, åsiktsfrihet och allas rätt att ta del av information och kunskap. Detta försvar för yttrandefriheten gäller oavsett medium och kommunikationssätt och inkluderar givetvis även Internet. Respekt för mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefriheten, genomsyrar hela utrikespolitiken.

Sverige och EU deltog aktivt vid World Summit on Information Society och var där drivande när det gäller skyddet för yttrandefriheten. Yttrandefrihetsfrågorna förblir viktiga också i uppföljningen av toppmötet. Sverige och EU tar också upp dessa frågor i det särskilda Internet Governance Forum som sammanträder årligen. Sverige och EU driver därutöver som bekant MR-frågorna globalt och i bilaterala dialoger. Yttrandefriheten är då ett givet tema, inte minst i de mer institutionaliserade MR-dialoger som EU för med Kina och Ryssland.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.