Läkemedels påverkan på vatten

Skriftlig fråga 2005/06:321 av Johansson, Jörgen (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-10
Anmäld
2005-11-10
Besvarad
2005-11-16
Svar anmält
2005-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga 2005/06:321 av Jörgen Johansson (c) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Läkemedels påverkan på vatten

Läkemedel finns i stort sett i alla hem i landet. Substansen har vid felaktig hantering en direkt miljöpåverkan. Många spolar ofta ner sina gamla läkemedel i toaletten och därmed påverkas vattnet. Risken ökar alltmer med en utbyggd hemsjukvård där ofta tunga läkemedel används. Många landsting har på eget initiativ försökt åtgärda frågan såväl genom information som i direkta åtgärder. Då landstingen står för en mindre del av läkemedelskonsumtionen återstår mycket att göra. Det som framstår som besvärande i sammanhanget är att det inte finns några nationella riktlinjer, ansvar eller samordning av det här arbetet. För att reducera miljöpåverkan från läkemedel behövs krafttag från hela samhället så att arbetet blir gjort på ett systematiskt och kostnadseffektivt sätt. En sådan helhetssyn på problemet finns inte i dag.

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet att göra för att minimera utsläppen från läkemedel till recipienten?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:321 besvarad av

den 16 november

Svar på fråga 2005/06:321 om läkemedels påverkan på vatten

Statsrådet Lena Sommestad

Jörgen Johansson har frågat mig vad jag avser att göra för att minimera utsläppen från läkemedel till recipienten.

Jag anser att det är oroande att vi i dag kan se spår av läkemedel i vår vattenmiljö. Läkemedels miljöpåverkan är en prioriterad fråga som jag arbetar med både på nationell nivå och på EU-nivå.

Sverige har haft en drivande roll i EU-arbetet och vi ligger steget före många andra EU-länder. EU-lagstiftningen för läkemedel skärptes 2004 och krav på en bedömning av ett läkemedels eventuella miljörisker har förts in och förtydligats. Jag håller med Jörgen Johansson om att krafttag behöver tas från hela samhället och därför kommer jag att fortsätta att driva frågan om läkemedels miljöeffekter på EU-nivå såväl som på nationell nivå.

Läkemedelsverket har redovisat ett regeringsuppdrag om läkemedels miljöeffekter. I samband med redovisningen av uppdraget höll jag en hearing på Miljödepartementet hösten 2004. Som svar på mitt önskemål om förbättrad information om miljödata har Läkemedelsindustriföreningen tillsammans med Apoteket, Läkemedelsverket och Stockholms läns landsting samt Sveriges Kommuner och Landsting gemensamt tagit fram en metod för genomgång och presentation av miljörisker och miljöfara med läkemedel. Detta initiativ tycker jag är mycket betydelsefullt.

För att driva arbetet med läkemedels miljöeffekter vidare föreslår regeringen i propositionen Svenska miljömål @ ett gemensamt uppdrag (prop. 2004/05:150), som lades fram i våras, att Läkemedelsverket får ett särskilt sektorsansvar för miljömålsarbetet. Sektorsansvaret innebär att Läkemedelsverket har ett ansvar att verka för att alla relevanta miljömål uppnås inom sektorn.

Genom den nya lagen om läkemedelsförteckning (2005:258) ges förskrivare av läkemedel, genom Apoteket AB, information om de läkemedel som har förskrivits till patienterna. På så sätt kan onödig förskrivning förhindras. Detta kan i förlängningen leda till att färre läkemedelsrester släpps ut till miljön. De läkemedelsrester som ändå når miljön via avlopp och på annat vis är det viktigt att vi tar hand om på ett miljöriktigt sätt. Därför har regeringen i En nationell strategi för havsmiljön (skr. 2004/05:173) aviserat ett uppdrag till Naturvårdsverket att undersöka de kommunala avloppsreningsverkens förmåga att ta hand om läkemedelsrester och andra skadliga ämnen. Regeringen avser även att i december lägga fram en proposition till riksdagen om antibiotikaresistens med förslag till åtgärder om miljöeffekter av antibiotika.

Detta är viktiga steg på vägen i det fortsatta arbetet med att minska utsläppen av läkemedel till recipienten. Det är en prioriterad fråga som regeringen fortsatt kommer att driva både nationellt och på EU-nivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.