läkemedel

Skriftlig fråga 2001/02:993 av Olsson, Rolf (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-04
Anmäld
2002-04-09
Besvarad
2002-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 april

Fråga 2001/02:993

av Rolf Olsson (v) till socialminister Lars Engqvist om läkemedel

Vi har i Vänsterpartiet vid ett flertal tillfällen motionerat och ställt frågor till ansvarig minister om läkemedel och läkemedelsbiverkningar. Läkemedel är både möjlighet till ett bättre liv utan sjukdom och en risk för biverkningar. Det är samtidigt en industri med ibland tveksamma metoder för lansering av diverse preparat.

Vänsterpartiet står bakom propositionen De nya läkemedelsförmånerna och anser att den är ett steg i rätt riktning. Men vi kan dock konstatera att det om och om igen dyker upp rapporter som visar på tveksamheter i hanteringen av läkemedel. Det har varit rapporter om läkares bristande rapportering av biverkningar, där biverkningarna varit kända, ojämlikhet vad gäller förskrivning av läkemedel mellan kvinnor och män, för hög och felaktig användning av neuroleptika, mörkning av biverkningsrapporter och nu senast brister i förskrivning av läkemedel till äldre. Den senaste rapporten är framtagen av Stiftelsen Äldrecentrum.

Min fråga till ministern är därför:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förbättra hanteringen av läkemedel mot bakgrund av den ytterliga rapport som kommit om brister i läkemedelshanteringen för äldre?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:993 besvarad av

den 17 april

Svar på fråga 2001/02:993 om läkemedel

Socialminister Lars Engqvist

Rolf Olsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att förbättra hanteringen av läkemedel mot bakgrund av en rapport från Stiftelsen Äldrecentrum om brister i läkemedelshanteringen för äldre.

Det är viktigt att läkemedel är effektiva, säkra och av god kvalitet. Men det är också mycket viktigt att de används på rätt sätt. Att följa upp läkemedelsanvändningen är helt nödvändigt för att kunna förbättra denna. Som ett exempel på detta kan jag nämna studier av reumatikers användning av nya potenta läkemedel och riskerna med dessa läkemedel.

Läkemedelsverket anordnar regelbundet s.k. workshopar inom viktiga terapiområden och publicerar därefter evidensgraderade behandlingsrekommendationer, som sprids till samtliga läkare. För att samhällets resurser ska tas tillvara på ett optimalt sätt, sker samarbete med såväl Socialstyrelsen som SBU och en formell överenskommelse om sådant samarbete har undertecknats 2001.

Som exempel på viktigt terapiområde som rör äldre kan nämnas att en workshop om behandling av Alzheimers sjukdom nyligen genomförts. När rekommendationstexten färdigställts presenteras den för landets läkemedelskommittéer som numera inbjuds till regelbundna informationsmöten. En omfattande serie undervisningsbilder framställs också för att underlätta spridningen av informationen. Dessa publiceras liksom allt övrigt material på Läkemedelsverkets hemsida. För att även i övrigt bistå läkemedelskommittéerna i deras viktiga arbete ordnar Läkemedelsverket kurser i läkemedelsvärdering.

Som ett led i strävan att förbättra informationen till allmänheten och patienterna har Läkemedelsverket initierat ett samarbete med Svenska Läkaresällskapet. Det kommer att resultera i en informativ bok om sjukdomar och deras behandling.

Mot denna bakgrund avser jag inte att vidta några åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.