Läkemedel och våld

Skriftlig fråga 2007/08:508 av Nihlén, Thomas (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-14
Anmäld
2007-12-14
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2007/08:508 Läkemedel och våld

av Thomas Nihlén (mp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Det har kommit till vår kännedom att Kilen, Konsumentinstitutet Läkemedel och Hälsa, vid ett flertal tillfällen lyft fram behovet av en utredning om sambandet mellan läkemedel och våld. Man har nyligen framfört en begäran till Socialdepartementet om att ett sådant uppdrag kunde ges till Rättsmedicinalverket eller en grupp fristående forskare.

Frågor om vad som ligger bakom våldsagerande är oerhört viktiga att belysa. Vi i Miljöpartiet menar att alla bakgrundsfaktorer är av betydelse för att kunna minska risken för sådana skeenden. Eventuell medicinering är en självklar och viktig faktor som behöver lyftas fram och analyseras. Det kan gälla både om viss medicinering ofta finns med i bilden vid våldsbrott, om det i så fall kan ha att göra med medicineringen som sådan, såsom kända eller okända biverkningar, individuell känslighet, eller om det kan vara fråga om felmedicinering eller felordinering. Det är också viktigt att belysa huruvida medicineringen är den insats som personen själv efterfrågat, eller huruvida man parallellt eller hellre velat ha annat stöd, till exempel socialt stöd och psykoterapeutiska insatser. En annan viktig fråga är huruvida personen själv påtalat känslan av aggressivitet och sätter den i samband med medicineringen.

I en rapport från Socialstyrelsen, som publicerades i juni, angående lex Maria-anmälningar och suicid fanns många data upplyfta. Frågan om medicinering lyser dock helt med sin frånvaro. I mitt tycke borde den informationen ha varit central i den typen av helhetsanalys som man avsåg att göra.

Är ministern beredd att låta utreda relationen och det eventuella sambandet mellan olika slags läkemedel och våld?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:508 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:508 Läkemedel och våld

Socialminister Göran Hägglund

Thomas Nihlén har frågat mig om jag är beredd att låta utreda relationen och det eventuella sambandet mellan olika slags läkemedel och våld.

Läkemedelsverket ansvarar för att se till att läkemedel under hela sin livscykel är effektiva och säkra, såväl före godkännande som under användning. Syftet med säkerhetsuppföljningen är att snabbt kunna identifiera nya och allvarliga biverkningar av läkemedel. Om verket uppmärksammar allvarliga bieffekter kan det besluta om begränsad användning av ett läkemedel. När risken bedöms som allvarlig och överväger nyttan kan verket även snabbt dra in försäljningstillståndet för läkemedlet.

Läkar- och veterinärkåren är skyldig att rapportera allvarligare biverkningar till Läkemedelsverket. Även sjuksköterskor och patienter har möjlighet att rapportera eventuella biverkningar av läkemedel. Samtliga biverkningsrapporter lagras i en databas vid Läkemedelsverket. Verket har också ett omfattande samarbete med andra EU-länders myndigheter för att klarlägga biverkningarnas betydelse. Om nya rön någonstans i världen visar att ett läkemedel som redan är i bruk kan ha hittills okända skadeverkningar, går ett larm ut som når ansvariga myndigheter över hela världen. Läkemedelsverket förmedlar snabbt informationen till förskrivare och till apotek i Sverige. 

Med hänsyn till att det redan i dag finns ett omfattande arbete för att följa upp och åtgärda eventuella bieffekter av läkemedel, oavsett om de drabbar psyket eller kroppen, finner jag för närvarande inte skäl att särskilt låta utreda eventuella samband mellan läkemedel och våld.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.