lagstiftningen om våldtäkt

Skriftlig fråga 2001/02:1611 av Larsson, Ewa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-09-06
Besvarad
2002-09-17
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 september

Fråga 2001/02:1611

av Ewa Larsson (mp) till justitieminister Thomas Bodström om lagstiftningen om våldtäkt

Den samlade bedömningen av senaste årets domar, eller icke-domar, som blivit resultatet efter anmälda genomförda våldtäkter, utgör inte bara en skrämmande läsning, utan visar på grov rättsröta. När medierna granskat och kritiserat domarna i varje enskilt fall har allmänhetens förtvivlan och dom över den rättsliga släpphäntheten varit hård.

I Katarina Wennstams bok Flickan och skulden får vi delvis förklaringar till bristerna i domarna. Fortfarande tillmäter åklagare och domare flickans eller kvinnans klädsel betydelse, hennes sätt att uttrycka sig, om hon har intagit någon form av drog eller helt enkelt betett sig "horaktigt". Det tar lång tid att ändra mäns attityder, som i dessa avseenden tydligen befinner sig på en medeltida nivå. Därför måste lagstiftningen vara kristallklar, en våldtäkt är alltid en våldtäkt. Punkt. Rättsväsendets egna tolkningsmöjligheter beroende på egna unkna fördomar måste minimeras.

Avser ministern att verka för att lagstiftningen om våldtäkt ändras så att en våldtäkt alltid döms som en våldtäkt?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1611 besvarad av

den 17 september

Svar på frågorna 2001/02:1593 om våldtäkt och 1611 om lagstiftningen om våldtäkt

Justitieminister Thomas Bodström

Magnus Jacobsson har frågat mig om jag är beredd att se över lagstiftningen för att stärka kvinnofriden. Ewa Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att lagstiftningen om våldtäkt ändras så att en våldtäkt alltid döms som en våldtäkt. Frågorna har ställts mot bakgrund av bl.a. ett i medierna nyligen uppmärksammat fall där offret varit drogat och gränsdragningen mellan våldtäkt och sexuellt utnyttjande därför aktualiserats.

Sexuella övergrepp är avskyvärda gärningar som lagstiftaren ser mycket allvarligt på, oavsett om övergreppet skett då brottsoffret var påverkat av droger eller inte. Som statsråd kan jag dock inte kommentera det enskilda fall som nu är aktuellt.

Redan 1998 tillsatte regeringen en parlamentariskt sammansatt kommitté @ 1998 års Sexualbrottskommitté @ med uppgift att göra en total översyn av bestämmelserna om sexualbrott. Våren 2001 överlämnade kommittén sitt betänkande Sexualbrotten Ett ökat skydd för den sexuella integriteten och angränsande frågor (SOU 2001:14). Betänkandet, som är omfattande, har remissbehandlats och bereds nu inom departementet med siktet inställt på att presentera regeringens förslag under våren 2003.

Frågan om gränsdragningen mellan våldtäkt och övriga sexualbrott är central i beredningen. Jag tror generellt att vi inte ska ställa samma krav på våld eller hot som i dag för att en gärning ska bedömas som våldtäkt.

Det bör således skapas större möjligheter att döma för våldtäkt när någon har förgripit sig på en person som på grund av exempelvis berusning inte kan försvara sig.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.