Lagstiftning vid eftersupning

Skriftlig fråga 2014/15:285 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-11
Överlämnad
2015-03-11
Anmäld
2015-03-12
Svarsdatum
2015-03-18
Sista svarsdatum
2015-03-18
Besvarad
2015-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I går kom beskedet att det inte blir någon lag mot så kallad eftersupning i trafiken, eftersom det skulle strida mot rättsliga principer. Rattonykterhet orsakar många dödliga singelolyckor i trafiken varje år. 10 procent av de som misstänks ha kört onyktra hävdar vid gripandet att alkoholintaget skett först efter den inträffade olyckan.

Gällande lagstiftning gör det svårt att bevisa trafiknykterhetsbrott. Den som hävdar att drickandet skett efter bilkörningen kan bli frikänd om det inte med säkerhet går att bevisa motsatsen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Vilka åtgärder tänker justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vidta för att förhindra att rattonyktra blir frikända på grund av gällande lagstiftning vid eftersupning?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:285 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2015/2604/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:285 av Sten Bergheden (M) Lagstiftning vid eftersupning

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förhindra att rattonyktra blir frikända på grund av gällande lagstiftning vid eftersupning?

Med anledning av ett tillkännagivande från riksdagen 2011 om att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett förslag som kriminaliserar eftersupning har företeelsen nyligen kartlagts och analyserats i promemorian Straffansvar för eftersupning – om användning av alkohol och andra berusande medel efter färd (Ds 2013:28). Analysen utmynnar i bedömningen att ett straffansvar för eftersupning inte bör införas. Promemorian har remissbehandlats och nästan alla remissinstanser har tillstyrkt eller inte haft några invändningar mot utredarens bedömning. Den förra regeringen vidtog inte heller några åtgärder med anledning av utredningen.

Problemet är, som utredaren funnit, att ett straffansvar för en åtgärd som en misstänkt vidtar för att skydda sig själv skulle strida mot grundläggande principer i den svenska rättsordningen. Det finns också en risk att ett straffansvar för eftersupning skulle kunna komma i konflikt med Europakonventionen. Att kriminalisera eftersupning är därför inte rätt väg att gå.

Man bör också ha klart för sig att påståenden om eftersupning går att motbevisa. Åklagarmyndigheten har i sitt remissvar framfört att det finns tillräckliga åtgärder att vidta inom ramen för en förundersökning för att undvika att en obefogad invändning om eftersupning kan få genomslag. Det är dock naturligtvis viktigt att berörda myndigheter kontinuerligt arbetar med sina metoder för att effektivt kunna bemöta invändningar om eftersupning. Jag avser att noggrant följa frågan.

Stockholm den 17 mars 2015

Morgan Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.