lagstiftning om franschising

Skriftlig fråga 2000/01:1406 av Sandlin-Hedman, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-14
Besvarad
2001-06-28
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2000/01:1406

av Lena Sandlin-Hedman (s) till justitieminister Thomas Bodström om lagstiftning om franchising

Franchising är en företagsform som vuxit under de senaste årtiondena. Ett allmänt bekymmer är att många franchisetagare har en mycket svag styrkeposition. De flesta avtal mellan franchisetagare och franchisegivare uppvisar klara drag av att vara ensidigt utformade till franchisetagarens nackdel. Det är franchisegivaren som i huvudsak bestämmer villkoren för samarbetet. Det kan få allvarliga konsekvenser för såväl franchisetagaren som för de hos denna anställd personal.

Företagsformen franchising innebär också problem för de anställda från en arbetsrättslig synpunkt. Anställda hos en franchisetagare kan inte på ett lika meningsfullt sätt som andra grupper av anställda utöva det medinflytande som kollektivavtal och lagar medger. Viktiga beslut som påverkar de anställda hos en franchisetagare tas av franchisegivaren. De anställda har därför minimalt inflytande över besluten på den nivå där de verkligen fattas.

Unidroit har nyligen presenterat en modellag rörande franchising. Förslaget är utförligt när det gäller informationsskyldigheten. Modellagen skulle vara ett bra första steg för en svensk lagstiftning. I svensk anpassning måste dock en lag som är värd namnet också ta hänsyn till de anställdas rättigheter och skyldigheter.

Jag vill fråga justitieministern om han är beredd att ta initiativ till en lagstiftning om franschising.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1406 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 2000/01:1406 om lagstiftning om franchising

Justitieminister Thomas Bodström

Lena Sandlin-Hedman har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till lagstiftning om franchising.

Frågan om svensk lagstiftning om franchising har diskuterats länge. Det har under senare år varit naturligt att avvakta det arbete i denna fråga som bedrivs inom den internationella organisationen Unidroit. Unidroit har nu presenterat ett förslag till en modellag om franchising. Förslaget diskuteras just nu vid ett internationellt expertmöte, där även Justitiedepartementet deltar.

I syfte att belysa behovet av svenska lagstiftningsåtgärder om franchising har Justitiedepartementet inbjudit företrädare för berörda svenska myndigheter och organisationer till ett samrådsmöte. Det kommer att äga rum i september 2001.

Det är angeläget att frågan om det bör införas lagregler om franchising nu kan avgöras skyndsamt. Jag vill dock avvakta resultaten av samrådsmötet och de pågående diskussionerna kring Unidroits utkast till modellag innan jag tar ställning till frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.