Läget i Baskien och den pågående fredsprocessen

Skriftlig fråga 2006/07:233 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-28
Anmäld
2006-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-12-08
Svar anmält
2006-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2006/07:233 Läget i Baskien och den pågående fredsprocessen

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Det område i Spanien som vi kallar Baskien, men som baskerna själva kallar Euskal Herria, har länge plågats av politiskt våld. Konflikten är av gammalt datum och fanns redan före spanska inbördeskrigets utbrott. Den baskiska organisationen ETA har använt sig av väpnat våld, medan de spanska myndigheterna svarat med inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter. Även de har använt våld i konflikten.

Under senare tid har dock situationen ljusnat och möjligheter till en fredlig lösning på konflikten har ökat. ETA har upphört med väpnade aktioner och samtal inletts mellan den spanska regeringen och baskiska organisationer. En fredsprocess har inletts. Denna fredsprocess har understötts av framstående politiker i olika delar av världen såsom Francesco Cossiga (Italien), Mario Soares (Portugal), Gerry Adams (Irland), C. Cardenas (Mexico), Kgalema Motlante (Sydafrika) och A. Perez Esquivel (Argentina).

Även om fredsprocessen inte är problemfri har man gjort viktiga framsteg. Det är nu av utomordentlig betydelse att de samtal och den process som inletts inte hejdas av nationell prestige eller chauvinism utan tillåts att utvecklas mot fred, demokrati och välstånd och på ett sådant sätt att det baskiska folkets rätt att bestämma sin framtid tillgodoses.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Avser ministern att aktivt verka för att Sverige som enskild stat och som medlem av Europeiska unionen understöder den pågående fredsprocessen om Baskien/Euskal Herria?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:233 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 8 december

Svar på fråga

2006/07:233 Läget i Baskien och den pågående fredsprocessen

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig om jag avser att verka aktivt för att Sverige som enskild stat och som medlem av Europeiska unionen understöder den pågående fredsprocessen i Baskien.

Regeringen Zapatero har ambitionen att lösa det allvarliga problem som konflikten i Baskien utgör. Av särskild vikt är att nå fram till lösningar som medverkar till att få slut på den terroristverksamhet som Eta utfört under dryga trettio år. Denna målsättning har den svenska regeringens fulla stöd.

Det är därför självfallet positivt att terroristorganisationen Eta i slutet av mars i år deklarerade ett permanent eldupphör. Europeiska unionens stats- och regeringschefer har välkomnat rapporteringen från den spanske premiärministern om detta eldupphör som ökar möjligheterna till en lösning på konflikten.

Frågan om hur den spanska regeringen, det spanska parlamentet och det spanska rättsväsendet hanterar dialogen med Eta och de politiska företrädarna är huvudsakligen en spansk angelägenhet. En utveckling pågår också avseende regionernas grad av självstyre inom ramen för den spanska konstitutionen. Den svenska regeringens förhoppning är att de öppningar som under senare tid har yppat sig i Baskien-frågan ska leda till en normalisering och att våldsaktionerna helt ska upphöra. Som medlem av EU är den svenska regeringen fortsatt intresserad att följa frågan och att på lämpligt sätt stödja de ansträngningar som görs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.