Lagen om offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2005/06:933 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-03
Anmäld
2006-02-03
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 februari

Fråga 2005/06:933 av Bertil Kjellberg (m) till statsrådet Sven-Erik Österberg (s)

Lagen om offentlig upphandling

När en kommun köper tjänster som till exempel sopförbränning eller sophämtning kräver lagen om offentlig upphandling (LOU) att en offentlig upphandling sker av tjänsterna.

Syftet med den offentliga upphandlingen är att garantera skattebetalarna en kostnadseffektiv hantering av avgifter och skattemedel.

I en genomgång av avtalen gällande sophantering visar det sig att 29 kommuner har tecknat olagliga kontrakt till ett värde av drygt 1,2 miljarder kronor. Detta betyder för kommuninvånarna en extra kostnad på 120 miljoner kronor. Trots uppenbara brott mot lagen drabbas inte kommunerna av någon sanktion.

Är statsrådet beredd att införa någon form av sanktionssystem för de offentliga organ som bryter mot lagen om offentlig upphandling?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:933 besvarad av

den 8 februari

Svar på fråga 2005/06:933 om lagen om offentlig upphandling

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Bertil Kjellberg har, med hänvisning till en undersökning beträffande kommunernas sophanteringskontrakt, frågat mig om jag är beredd att införa någon form av sanktionssystem för de offentliga organ som bryter mot lagen om offentlig upphandling (LOU).

Inledningsvis vill jag hänvisa till ett tidigare frågesvar till Hans Backman (fråga 2005/06:817). Som framgår av det svaret har Kammarrätten i Göteborg i en nyligen avkunnad dom förklarat att ett avtal som två kommuner i södra Sverige slutit med ett av kommunerna samägt bolag om avfallshantering som ingåtts utan upphandling stred mot lagen om offentlig upphandling och därför skulle göras om. Frågan har emellertid inte prövats av Regeringsrätten. Huruvida en kommun kan ingå avtal om avfallshantering med ett av kommunen ägt bolag är således en fråga som inte är helt klarlagd.

I de fall en upphandling är felaktigt genomförd ger nuvarande regler i LOU leverantörer möjlighet att hos allmän förvaltningsdomstol under upphandlingsförfarandet begära överprövning av upphandlingen. Domstolen kan förordna att en upphandling ska göras om eller att den får avslutas först när rättelse gjorts.

Vidare kan den leverantör som anser sig ha lidit skada av en felaktigt genomförd upphandling under ett år efter upphandlingens avslutande hos allmän domstol begära ersättning för den uppkomna skadan.

Det finns således ett sanktionssystem för de fall någon bryter mot LOU.

Jag vill också erinra om att EG-kommissionen inlett en översyn av direktiven som rör rättsmedlen för offentlig upphandling i syfte bland annat att göra dem mer effektiva. Jag avser att avvakta resultatet av översynen innan jag tar ställning till behovet av eventuella lagstiftningsåtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.