Lagen om förföljelse på grund av kön

Skriftlig fråga 2006/07:1222 av Brodén, Anita (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-23
Anmäld
2007-05-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-31
Besvarad
2007-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga

2006/07:1222 Lagen om förföljelse på grund av kön

av Anita Brodén (fp)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Hösten 2005 fattade riksdagen beslut om att förföljelse på grund av kön och sexuell läggning skulle ge flyktingstatus (2005/06:SfU4). Lagparagrafen ingår i den nya utlänningslagen som började gälla från och med den 31 mars 2006. I propositionen som låg till grund för beslutet står det att förföljelse även inom den privata sfären ska betraktas som förföljelse om staten inte kan ge skydd med hänsyn till rådande politiska, sociala, religiösa eller kulturella strukturer, vilka i detta sammanhang får sägas innefatta det som benämns könsmaktsstruktur.

I Iran i dag förtrycks kvinnor på olika sätt. De anses vara värda hälften av männens värde. Den senaste tiden har också förtrycket förstärkts genom razzior där kvinnors klädsel ifrågasätts och intellektuella kvinnor arresterats. I UD:s egna dokument om kvinnors rättigheter i Iran står det: ”Kvinnans ställning i Iran är enligt gällande lag underordnad mannens och kvinnor diskrimineras både i lag och praktik.”

Trots detta ska en ensamstående kvinna från Iran som under hela sin uppväxt misshandlats och utsatts för trakasserier från sin far och sju bröder avvisas tillbaka till sitt hemland. Till Sverige kom hon sedan hennes far sålt henne till en person med svenskt uppehållstillstånd, ett äktenskap som snabbt upplöstes. Dessutom lider kvinnan av sviter efter polio i barndomen. Denna kvinna är inte enda fallet. Eftersom kvinnans ställning i Iran är sådan som den är borde man vara mycket försiktig med att avvisa ensamstående kvinnor dit.

Vad tänker statsrådet göra för att lagen om skydd mot förföljelse på grund av kön ska följas enligt de ursprungliga intentionerna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1222 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 31 maj

Svar på fråga

2006/07:1222 Lagen om förföljelse på grund av kön

Statsrådet Tobias Billström

Anita Brodén har frågat mig vad jag tänker göra för att lagen om skydd mot förföljelse på grund av kön ska följas enligt de ursprungliga intentionerna.

Jag vill inledningsvis påminna om att enskilda ministrar, eller regeringen, inte får ingripa eller uttala sig i de enskilda ärenden som myndigheter handlägger.

En person som beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av anknytning till en i Sverige bosatt person, enligt reglerna för uppskjuten invandringsprövning, får beviljas ett nytt tillstånd endast om förhållandet består. Upphör den tillståndsgrundande anknytningen ska personen återvända till hemlandet om det saknas annan grund för uppehållstillstånd.

Den som åberopar skyddsskäl, till exempel risk för förföljelse, och söker asyl får sin sak prövad av Migrationsverket och, vid överklagande av verkets beslut, av domstol.

Som Anita Brodén framhåller ändrades utlänningslagens definition av begreppet flykting samtidigt med att den nya utlänningslagen trädde i kraft. Ändringen innebär att personer som känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning ska anses vara flyktingar. En hörnsten i asylrätten är att varje asylansökan ska bedömas individuellt, oavsett den sökandes bakgrund eller nationalitet. Det som avgör om en asylsökande ska få stanna som flykting är om han eller hon i realiteten riskerar förföljelse mot bakgrund av de individuella omständigheterna i hans eller hennes fall. Omständigheterna utgörs av den asylsökandes egen berättelse tillsammans med vad som är känt om förhållandena i hemlandet, till exempel tillämpningen av viss lagstiftning. Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska göra en samlad bedömning av de uppgifter som framkommer i ärendet. Migrationsöverdomstolen bestämmer praxis. Regeringen är inte längre vägledande instans och kan inte styra över hur lagen tillämpas.

Som jag nämnt i tidigare svar på riksdagsfråga 2006/07:606 av Jan Ertsborn har regeringen i Migrationsverkets regleringsbrev för 2007 bland annat angivit att frågor som rör kvinnor särskilt ska uppmärksammas i utbildningshänseende för verkets personal.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.