Till innehåll på sidan

lagen om ersättning till steriliserade i vissa fall

Skriftlig fråga 2000/01:1011 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-05
Anmäld
2001-04-17
Besvarad
2001-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 april

Fråga 2000/01:1011

av Anne Ludvigsson (s) till socialminister Lars Engqvist om lagen om ersättning till steriliserade i vissa fall

För dem som fått ersättning enligt "lag om ersättning till steriliserade i vissa fall" ska tillgångar uppgående till ett belopp om 175 000 kr anses som förmögenhet och inte beaktas vid tillämpning av lagen om bostadstillägg till pensionärer, lagen om bostadsbidrag socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen m.m.

Lagen säger inget angående ersättning till god man/förvaltare.

Har denna paragraf blivit "bortglömd" när ersättning till steriliserade i vissa fall togs.

Det är många av dem som blivit steriliserade som har god man eller förvaltare.

Jag vill därför fråga statsrådet Lars Engqvist om ersättning till god man/förvaltare diskuterades i detta sammanhang.

Vad avser ministern vidtaga för åtgärder för att rätta till detta i nuvarande lag?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1011 besvarad av

den 18 april

Svar på fråga 2000/01:1011 om lagen om ersättning till steriliserade i vissa fall

Socialminister Lars Engqvist

Anne Ludvigsson har frågat mig om ersättningen till god man/förvaltare diskuterats i samband med lagen om ersättning till steriliserade i vissa fall. Hon har också frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att rätta till ovan nämnda lag då den inte säger något om ersättning till god man/förvaltare.

I 3 a § lagen om ersättning till steriliserade i vissa fall anges att ersättningen om 175 000 kr inte ska påverka vissa inkomstprövade socialförsäkringsförmåner och kommunala bidrag och avgifter. De angivna bidragen och avgifterna är sådana som är vanligt förekommande och som i regel har stor inverkan på den enskildes ekonomi. En uppräkning av det slag som görs i lagen kan dock inte göras helt uttömmande, vilket frågan om arvode till gode män är ett exempel på.

Av 12 kap. 16 § föräldrabalken följer att det är överförmyndaren som bestämmer i vad mån arvode och ersättning för utgifter ska betalas med medel som tillhör den enskilde. Huvudregeln är att arvodet ska betalas av den enskilde om denne har en årsinkomst eller tillgångar som överstiger två prisbasbelopp enligt lagen om allmän försäkring, dvs. 73 800 kr år 2001. Denna huvudregel kan dock frångås om det finns särskilda skäl. Frågan om nuvarande regler är rimliga eller bör ändras kommer att övervägas i samband med den utvärdering av 1995 års förmynderskapsreform som planeras.

Enligt uppgifter från Överförmyndarnämnden i Stockholm har frågan huruvida ersättningen till personer som blivit steriliserade ska tas i anspråk vid bestämmande av arvode till gode män aktualiserats i ett fåtal ärenden och aldrig i Stockholm. Föreningen Sveriges Överförmyndare har uppgivit att det finns skillnader mellan olika kommuner i frågan om steriliseringsersättningen ska påverka arvodet till gode män eller inte.

Det måste poängteras att den övervägande delen av de personer som har en god man har sådana inkomster att de själva måste betala arvodet. Det ersättningsbelopp som gått ut till personer som har blivit steriliserade behöver således i detta avseende inte ha inneburit någon förändring vid bestämmande av arvode.

Jag är medveten om att frågan om ersättningen till steriliserade och arvodet till gode män kan komma att innebära problem för enskilda personer och det vid varje tillfälle som arvodet ska fastställas. Hur problemet ska hanteras blir en fråga för varje enskild kommun. Jag avser emellertid att inleda en diskussion om frågan med berörda parter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.