lag om kommunal bostadsförmedling

Skriftlig fråga 1999/2000:99 av Hellberg, Owe (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-22
Besvarad
1999-10-27
Anmäld
1999-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga 1999/2000:99

av Owe Hellberg (v) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om lag om kommunal bostadsförmedling

År 1993 tog den borgerliga regeringen bort bostadsanvisningslagen, som bl.a. ställde krav på att kommunerna skulle ha bostadsförmedling. Det har lett till att endast 7 % av landets kommuner i dag har en kommunal bostadsförmedling, något som försvårar konsumentinformationen. Kommunerna borde ha skyldighet att ansvara för bostadsförmedling. Det finns goda exempel. I Västerås drivs i kommunal regi Bostad Västerås, en gemensam förmedling för flera kommunala och privata fastighetsägare. Vd säger att det handlar om effektivitet och att det verkar onödigt att hyresgästen själv ska behöva sköta kontakten med ett tiotal olika fastighetsägare. Dagens lagstiftning ger rätt att vid bostadsförmedling ta ut en förmedlingsavgift om högst 1 200 kr, under förutsättning att en lägenhet förmedlas. Det är ett sätt att delfinansiera verksamheten. Stockholms kommunpolitiker anser att detta inte är tillräckligt. Man vill nu ha möjlighet att även ta ut en särskild köavgift av de bostadssökande för att finansiera Bo Stockholms verksamhet, som nu bolagiserats. Enligt medieuppgifter har regeringen ställt sig positiv till förslaget och kommer att lägga ett lagförslag som gör det möjligt att ta ut en särskild köavgift vid bostadsförmedling. För den bostadssökande och som konsumentvillkor blir detta en högst tvivelaktig avgift.

Min fråga till ministern blir:

Avser ministern verka för en lag om kommunal bostadsförmedling, som inte ger möjlighet till särskilda köavgifter?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:99 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 1999/2000:99 om lag om kommunal bostadsförmedling

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Owe Hellberg har frågat mig om jag avser att verka för en lag om kommunal bostadsförmedling som inte ger möjlighet till särskilda köavgifter.

Lagen om kommunal bostadsanvisningsrätt innehöll bl.a. regler som gav kommunen rätt att anvisa bostadssökande till vissa bostadslägenheter. Bostadsförsörjningslagen innehöll bestämmelser om kommunala åtgärder för att främja bostadsförsörjningen och bostadsbyggandet inom kommunen. I sistnämnda lag fanns en bestämmelse som angav att kommunen var skyldig att anordna avgiftsfri bostadsförmedling om det behövdes för att främja bostadsförsörjningen. Båda lagarna upphävdes år 1993.

Avregleringen har inneburit att de bostadspolitiska styrmedel som står till en kommuns förfogande har blivit frivilliga i stället för obligatoriska. Ansvaret har emellertid inte förändrats på något avgörande sätt. Kommunerna har fortfarande ett ansvar för bostadsförsörjningen. Det följer av kommunallagen och socialtjänstlagen.

Med anledning bl.a. av en framställning från Stockholms stad undersöks för närvarande inom Regeringskansliet lämpligheten av och de lagliga förutsättningarna för ett system med köavgifter vid yrkesmässig bostadsförmedling. I arbetet ingår bl.a. att undersöka hur ett sådant system bör utformas för att ett tillräckligt konsumentskydd ska kunna upprätthållas.

Med tanke på det intresse som visat sig finnas för att delvis kunna finansiera bostadsförmedling med hjälp av köavgifter är jag i dagsläget inte beredd att avfärda en framtida möjlighet till köavgifter vid bostadsförmedling.

När det sedan gäller frågan om kommunerna bör vara skyldiga att bedriva en kostnadsfri bostadsförmedling finns det anledning att påminna om att Boendesociala beredningen i juni 1998 fick i uppdrag att följa utvecklingen på det bostadssociala området och att lämna förslag till åtgärder för att stödja särskilt utsatta grupper på bostadsmarknaden. Beredningen ska bl.a. lämna förslag till åtgärder för den händelse att situationen på bostadsmarknaden utvecklas på ett sådant sätt att kommunerna inte genom samarbete med fastighetsägarna kan uppfylla sitt bostadssociala ansvar. Beredningen ska redovisa sitt uppdrag senast vid utgången av år 2000. Med hänvisning till detta anser jag att beredningens arbete bör avvaktas innan något nytt ställningstagande görs till frågan om bostadsförmedling som en kommunal skyldighet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.