Kvoter för torskfisket

Skriftlig fråga 2017/18:10 av Isabella Hökmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-09-14
Överlämnad
2017-09-14
Anmäld
2017-09-15
Sista svarsdatum
2017-09-27
Svarsdatum
2017-10-03
Besvarad
2017-10-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sveriges regering har inom EU och tillsammans med övriga Östersjöländer år efter år fastställt kvoter för torskbeståndet som befinner sig på en högre nivå än forskarnas rekommendationer. Detta har fortgått under många år.

Nuvarande vice statsminister Isabella Lövin skrev i sin bok Tyst hav – Jakten på den sista matfisken att EU och Östersjöländerna varje år trotsat rekommendationerna och satt så höga fiskekvoter att fiskarna inte ens lyckas fiska upp kvoten. Vidare konstaterade hon att varje torsk som fiskas lagligt i dag är en chansning från politikernas sida, där man med öppna ögon och med forskarnas klart uttalade varningar i öronen sätter torsken på spel för att rädda ett fåtal arbetstillfällen.

Detta upprepades förra hösten, då kvoterna återigen fastställdes på en högre nivå än forskarnas rekommendationer. Nu under hösten kommer Sverige att delta i förhandlingar och diskussioner om kvotnivån för 2018.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Kan statsrådet garantera att regeringen inte accepterar att kvoterna för torskbeståndet sätts på en högre nivå än vad Ices rekommenderar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:10 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/05748/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:10 av Isabella Hökmark (M) Kvoter för torskfisket

Isabella Hökmark har frågat mig om jag kan garantera att regeringen inte accepterar att kvoterna för torskbeståndet sätts på en högre nivå än vad ICES rekommenderar.

Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013

av den 11 december 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken ska nyttjandet av de levande marina biologiska resurserna ske på ett sådant sätt att populationerna av skördade arter återställs och bevaras över nivåer som kan ge MSY (maximal hållbar avkastning). Vidare är det Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2016/1139 av

den 6 juli 2016 om upprättande av en flerårig plan för bestånden av torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön (Östersjöplanen) som anger de närmre ramarna för förvaltningen av torsk i Östersjön. Östersjöplanen anger mer detaljerade värden för fiskeridödlighet, vilka uttrycks som intervall, vilka syftar till att uppnå målen med den gemensamma fiskeripolitiken, särskilt vad gäller att uppnå och upprätthålla MSY.

De i planen angivna intervallen grundar sig på ICES råd.

Det finns två torskbestånd i Östersjön. Enligt ICES rådgivning för

2018 ligger det västra torskbeståndet under MSY-nivån. När det gäller det östra torskbeståndet kan ICES, pga. bristfällig biologisk information, inte genomföra en fullständig beståndsanalys och därmed kunde ICES för 2018 inte lämna någon information om fiskeridödlighet.

Kommissionen presenterade ett förslag till rådets förordning om fastställande för 2018 av fiskemöjligheter för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i Östersjön den 29 augusti 2017. Förslaget innehåller förslag till fiskemöjligheter för de två torskbestånden i Östersjön.

Nu pågår förhandlingar, där Sverige deltar, om kommissionens förslag.

För mig och regeringen är den övergripande målsättningen att förvaltningsåtgärder ska beslutas i linje med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer. När det gäller fiskemöjligheter anser regeringen således att det är angeläget att nå målen om beståndsstorlek över den nivå som kan ge maximalt hållbar avkastning, att reformens mål om landningsskyldighet möjliggörs, att den vetenskapliga rådgivningen och försiktighetsansatsen utgör grunden för besluten och att den fleråriga Östersjöplanen för torsk, sill och skarpsill ska tillämpas för de bestånd som omfattas av planen.

Grundat på ICES råd för 2018 för de två torskbestånden kommer jag således att fortsätta att verka för en långsiktigt hållbar förvaltning av torsken i Östersjön.

Stockholm den 2 oktober 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.