kvinnors situation i Pakistan

Skriftlig fråga 1999/2000:712 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-17
Anmäld
2000-03-21
Besvarad
2000-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 mars

Fråga 1999/2000:712

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Anna Lindh om kvinnors situation i Pakistan

Kvinnans underordnade ställning i Pakistan är djupt rotad. Barnadödligheten är högre för flickor än för pojkar. Endast 12 % av kvinnorna har tillgång till preventivmedel. Kvinnor tjänar cirka en fjärdedel av männens inkomst och läskunnigheten bland kvinnor är hälften av männens, ca 25 %. Efter positiva tecken på utveckling, i framförallt storstäderna, kommer nu rapporter om att situationen försämras på ett oroande sätt.

Honour killings

innebär att kvinnor mördas för att de vägrar gifta sig med den man familjen valt ut. Våldtäkt inom äktenskapet är lagligt, en kvinna som utsätts för våldtäkt riskerar att dömas för äktenskapsbrott. En muslimsk man kan inte dömas för våldtäkt om de enda vittnena är kvinnor.

Det finns undersökningar som visar att drygt 80 % av alla kvinnor misshandlas i hemmen, bl.a. är brännskador från köksspisar vanliga. I många fall rör det sig om avsiktliga försök att döda kvinnan. Under 1998 förekom nästa 300 "spisolyckor" enbart i Punjab och 183 kvinnor avled till följd av svåra brännskador. Tilläggas kan att få män anmäls till polisen och att ännu färre blir dömda. Detta trots undertecknandet av viktiga konventioner på området.

Min fråga till regeringen är om utrikesministern tagit några initiativ med anledning av den oroande utvecklingen för kvinnorna i Pakistan.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:712 besvarad av

den 30 mars

Svar på fråga 1999/2000:712 om kvinnors situation i Pakistan

Utrikesminister Anna Lindh

Carina Hägg har frågat mig om jag tagit några initiativ med anledning av den oroande utvecklingen för kvinnor i Pakistan.

Regeringen är medveten om de problem som finns vad gäller respekten för mänskliga rättigheter i Pakistan liksom den särskilt svåra situation som kvinnor befinner sig i.

Kvinnors tillgång till de mänskliga rättigheterna är ett av de områden som Sverige riktar särskild uppmärksamhet på i kontakter med länder där dessa rättigheter inte respekteras. Vi agerar också genom EU och genom FN:s kommission för mänskliga rättigheter. EU har, liksom Sverige bilateralt, fördömt de s.k. "hedersmord" som förekommer i Pakistan. Pakistan måste vidta åtgärder för att förhindra sådana mord, åtala gärningsmännen och göra tydligt att sådana handlingar är helt oacceptabla.

Sverige stödjer genom institutioner och svenska enskilda organisationer ett flertal insatser i Pakistan. Bl.a. har Sverige finansierat deltagande för pakistanska jurister och parlamentariker i Raoul Wallenberg-institutets utbildningar om mänskliga rättigheter. Likaså bidrar Sverige via Rädda Barnen till insatser i Pakistan som bl.a. syftar till att förbättra situationen för flickor. Bland andra organisationer verksamma i Pakistan märks Forum Syd, Olof Palmes Internationella Centrum, LO-TCO:s biståndsnämnd samt PMU-Interlife.

Sverige avser också fortsätta agera både bilateralt och i internationella forum för att söka påverka och förbättra situationen för kvinnor och flickor i Pakistan. Ett exempel är den nu pågående MR-kommissionen i Genève.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.