kvinnors situation i Nigeria

Skriftlig fråga 2002/03:207 av Ringman, Agneta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-28
Anmäld
2002-11-28
Besvarad
2002-12-05
Svar anmält
2002-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga 2002/03:207

av Agneta Ringman (s) till utrikesminister Anna Lindh om kvinnors situation i Nigeria

Fallet med Safiya Husaini som dömdes till döden genom stening och nu senast oroligheterna i samband med skönhetstävlingen Miss World har satt fokus på kvinnornas situation i Nigeria. En av hörnstenarna i Sveriges biståndspolitik är att förbättra kvinnors villkor i utvecklingsländerna.

Mot bakgrund av den aktuella situationen vill jag därför fråga utrikesministern vilka åtgärder den svenska regeringen är beredd att vidta för att ytterliga fästa uppmärksamheten på situationen för kvinnorna i Nigeria.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:207 besvarad av

den 5 december

Svar på fråga 2002/03:207 om kvinnors situation i Nigeria

Utrikesminister Anna Lindh

Agneta Ringman har frågat mig vilka åtgärder den svenska regeringen är beredd att vidta för att ytterligare fästa uppmärksamheten på situationen för kvinnorna i Nigeria. Bakgrunden till frågan är flera uppmärksammade fall av steningsdomar mot kvinnor i Nigeria, liksom de oroligheter som nyligen utbröt i samband med skönhetstävlingen Miss World.

Safiya Husaini dömdes till stening för äktenskapsbrott, men frikändes den 25 mars i år efter överklagande till högre instans. Ungefär samtidigt dömdes en annan kvinna, Amina Lawal, till stening för äktenskapsbrott. Fallet Amina Lawal har rönt stor uppmärksamhet, inte minst sedan en högre instans vidhöll steningsdomen. Domen överklagas nu till nästa instans, vilket är den högre sharia-domstolen i delstaten Katsina.

Sverige anser att dödsstraffet, i alla dess former, är djupt inhumant och jag är mycket upprörd över att människor döms till stening år 2002. Jag har vid flera tillfällen tagit upp frågan om dödsstraffet med Nigerias regering, bland annat genom att skriva brev till utrikesminister Lamido och uppmana den federala regeringen att stödja Amina Lawal. Frågan om inhumana straff på delstatsnivå i Nigeria diskuterades även ingående när landets vicepresident Abubakar besökte Stockholm i april i år.

Sverige agerar också genom EU, som i flera uttalanden har tagit avstånd från dödsstraff och inhumana kroppsstraff. Europaparlamentet har antagit flera resolutioner om dödsstraffet i Nigeria, senast den 5 september 2002.

Lawalfallet har väckt stor debatt även i Nigeria. Den federala regeringen har vid flera tillfällen tagit avstånd till steningsdomen och stöder Amina Lawal genom att ge ekonomiskt stöd till den enskilda organisation, Legal Defence and Assistance Project (LEDAP), som företräder henne.

Det är viktigt att Amina Lawal uppmuntras att föra sin sak vidare i federal domstol, eftersom det då finns chans att slå fast att det medeltida steningsstraffet strider mot Nigerias egen grundlag.

Den svenska regeringen prioriterar avskaffandet av dödsstraffet i sitt arbete med att främja och öka respekten för de mänskliga rättigheterna. Främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter är ett genomgående inslag i Sveriges utvecklingssamarbete, och kvinnors och barns situation sätts i särskilt fokus. Så också i Nigeria, där Sveriges bistånd är helt inriktat på demokrati och mänskliga rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.