Till innehåll på sidan

Kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa

Skriftlig fråga 2020/21:1466 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-26
Överlämnad
2021-01-26
Anmäld
2021-01-27
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det finns stora förhoppningar om att den nya amerikanska presidenten Joe Bidens administration ändrar på Trumps antiabortpolicy, den så kallade global gag rule. Policyn stoppade amerikansk finansiering till alla icke-statliga organisationer som arbetar med abortfrågan. Detta innebär att om till exempel en biståndsorganisation lägger 50 procent av sin budget på tjänster kopplade till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, men de andra 50 procenten kommer från USA för att ge vaccinationer till barn eller behandling för hiv/aids, malaria och tuberkulos, då måste organisationen välja. Antingen förlora pengarna från USA eller begränsa sitt projekt för reproduktiv hälsa och rättigheter.

Kvinnor har dött på grund av graviditeter, förlossningar och illegala aborter för att hälsokliniker lagts ned. I Afrika hoppas man kunna starta upp nya kliniker, vilket kan rädda livet på tusentals kvinnor.

The global gag rule har skapat ett stigma kring aborter och stärkt antiabortgrupper i världen. Policyn ändras förhoppningsvis snart. Det kommer ta tid att ändra utvecklingen. Många fler kvinnor riskerar sitt liv. Sverige kan bidra till att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras i internationellt arbete. Förhoppningsvis kan den nya administrationen i USA hjälpa till att rädda kvinnors liv även i samverkan med internationella organisationer. De länder som stöder SRHR-frågor har gått in när USA har dragit tillbaka sitt stöd från alla de organisationer som kämpar för SRHR-frågor.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder kan den svenska regeringen vidta för att kvinnors rätt till reproduktiv hälsa förbättras, att rätten till abort värnas och att frågan om avveckling av the global gag rule bevakas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1466 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesm inistern . Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1466 av Nina Lundström (L)
Kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa

Nina Lundström har frågat mig om vilka åtgärder den svenska regeringen kan vidta för att kvinnors rätt till reproduktiv hälsa förbättras, att rätten till abort värnas och att frågan om avveckling av the global gag rule bevakas.

Det är mycket glädjande att president Joe Biden i torsdags återkallade den s.k. Mexico City Policy, eller global gag rule. USA avser även att återvända som givare till UNFPA och lämna ”pro-life-initiativet” Geneva Consensus Declaration.

Kvinnors och flickors självklara och ovillkorliga rätt att själva bestämma över sina egna kroppar, inklusive tillgång till säker och laglig abort, som vi och generationer före oss kämpat så hårt för, kan inte tas för given. Sverige är, och ska fortsätta att vara, ett föregångsland för alla kvinnors rättigheter och säkra aborter, både här hemma och genom vårt internationella arbete.

Den globala oppositionen mot abort och SRHR är fortsatt välfinansierad och välorganiserad. Nätverk som t.ex. SheDecides, som Sverige var med och initierade, kommer därför även framgent att ha en viktig roll.

SRHR är en rättighets-, hälso-, jämställdhets-, säkerhets-, utvecklings- och utrikespolitisk fråga och utgör ett centralt område inom den feministiska utrikespolitiken. Jag är glad att vi har ett brett och engagerat samarbete med bl.a. akademi, civilsamhälle, myndigheter, riksdagsledamöter, tillsammans för SRHR.

Sveriges har omfattande SRHR-bistånd och driver SRHR-agendan bland annat i FN, i EU och på landnivå. Till exempel bidrog hårt arbete från Sverige till att hela 82 länder anslöt till ett SRHR-uttalande förra året vid generalförsamlingens högnivåmöte med anledning av 25-årsjubileumet av Pekingdeklarationen.

Stockholm den 3 februari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.