kvinnors rätt till eget pass

Skriftlig fråga 2003/04:821 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-26
Anmäld
2004-03-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-03-04
Svar anmält
2004-03-04
Besvarad
2004-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 februari

Fråga 2003/04:821

av Carina Hägg (s) till justitieminister Thomas Bodström om kvinnors rätt till eget pass

Våra passkontroller passeras i dag av kvinnor som inte medges inneha ett eget personligt pass. Vid inresa från tredje land är det den nationella lagstiftningen i respektive land som bestämmer vilka krav som ställs på passdokument. Detta synsätt har lett till att kvinnor inte förväntas uppvisa något eget pass vid gränskontroll. Inom Schengenområdet finns enligt uppgift inte frågan om kvinnors pass reglerad. Att som fallet är för många kvinnor förvägras pass och hänvisas till att endast stå med i mannens pass är förnedrande för kvinnan. Det är angeläget att frågan om kvinnors rätt till eget pass tas upp både i Sverige och internationellt.

Jag vill fråga justitieministern vilka åtgärder han är beredd att vidta för att tillförsäkra kvinnor rätten till eget pass.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:821 besvarad av

den 4 mars

Svar på fråga 2003/04:821 om kvinnors rätt till eget pass

Statsrådet Barbro Holmberg

Carina Hägg har frågat justitieminister Thomas Bodström vilka åtgärder han är beredd att vidta för att tillförsäkra kvinnor rätten till eget pass. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bestämmelser om vilka krav som uppställs vid utfärdande av pass är nationella och varje land beslutar självständigt om dessa. Att vissa länder inte utfärdar eget pass för kvinnor är diskriminerande om detta hindrar kvinnor från att åtnjuta sina mänskliga rättigheter. I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter samt FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter föreskrivs en rätt för var och en att lämna varje land inklusive sitt eget, och att återvända till sitt land.

Sverige driver aktivt en rad frågor som syftar till att uppmärksamma bristande respekt för kvinnors rättigheter. Svensk utrikespolitik och Sveriges agerande i internationella forum samt i bilaterala kontakter med andra länder bygger på den svenska jämställdhetspolitiken som syftar till att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och rättigheter. Arbetet sker med utgångspunkt i FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor.

Bestämmelser om pass och vilka krav som Sverige uppställer för att en handling ska godtas som pass återfinns i utlänningsförordningen (1989:547). I 1 kap. 5 § i denna förordning anges att ett hemlandspass som har utfärdats för makar gemensamt godtas för inresa och vistelse i Sverige. Detta gäller såväl när makarna följs åt som när endast en av dem reser in. Bakgrunden till bestämmelsen är att det alltjämt förekommer att vissa länder utfärdar pass för makar gemensamt. Genom att vi i Sverige godtar gemensamma pass för makar, möjliggörs för den maken som inte har ett eget pass att resa in i landet. Att inte godkänna hemlandspass som utfärdats för makar gemensamt skulle riskera att bli ett hinder för kvinnor att resa in i Sverige.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.