kvinnorna i Afghanistan

Skriftlig fråga 2001/02:54 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-09
Anmäld
2001-10-16
Besvarad
2001-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 oktober

Fråga 2001/02:54

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Anna Lindh om kvinnorna i Afghanistan

Många års krig och förtryck har inneburit stora lidanden för Afghanistans folk. Kvinnorna är särskilt utsatta. I Afghanistan har kvinnorna berövats alla mänskliga rättigheter, rätten till utbildning, hälsovård, arbete, att yttra sig offentligt och att fritt röra sig i sitt land. Kvinnor och flickor var talibanernas första offer. I dag förs en debatt om hur Afghanistan ska styras efter talibanerna. Det internationella samfundet och Sverige har ett ansvar. Många förordar att en traditionell nationalförsamling införs. Oavsett vilken modell man väljer måste kvinnorna vara med och forma det framtida Afghanistan. Alltfler har under de senaste veckorna fått upp ögonen för kvinnornas situation. Det får inte bli så att kvinnorna än en gång glöms bort när det framtida Afghanistan utformas.

Min fråga till utrikesministern:

Vilka initiativ tänker ministern ta för att kvinnorna ska kunna ta aktiv del i formandet av Afghanistans framtid?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:54 besvarad av

den 18 oktober

Svar på fråga 2001/02:54 om kvinnorna i Afghanistan

Utrikesminister Anna Lindh

Carina Hägg har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att kvinnorna ska kunna ta aktiv del i formandet av Afghanistans framtid.

Jag och mina kolleger i regeringen är väl medvetna om den svåra situation som det afghanska folket, och i synnerhet kvinnorna och flickorna, befinner sig i.

Afghanistan är sedan flera år tillbaka ett mycket slutet land och talibanerna har på ett medvetet och systematiskt sätt isolerat den afghanska befolkningen från påverkan och intryck utifrån. Detta har gjort att möjligheterna att utifrån påverka kvinnornas situation varit ytterst begränsade.

Sverige har i olika sammanhang fört fram vikten av att kvinnors och flickors rättigheter respekteras, också med företrädare för olika regeringar i Afghanistan. Sverige kommer att fortsätta agera för att öka kvinnornas delaktighet i utformandet av det afghanska samhället, inte minst genom att föra en dialog med företrädare för en eventuell ny regim i Afghanistan. Vi kommer också att agera genom att fortsätta ge stöd till de enskilda organisationer som är verksamma i landet. Sverige har sedan tidigare ett långsiktigt engagemang i Afghanistan och är med ett stöd om 125 miljoner kronor en av de största biståndsgivarna. Med regeringens beslut den 4 oktober avsattes ytterligare 200 miljoner kronor av Sidas medel för insatser i Afghanistan och grannländerna. Nya insatser bereds för närvarande av Sida och kommer bl.a. att kanaliseras genom OCHA, Unicef, UNHCR, WFP, IOM, Rödakorsrörelsen samt Svenska Afghanistankommittén (SAK).

Trots de svåra arbetsförhållanden som råder just nu arbetar flera organisationer, framför allt enskilda organisationer, vidare inne i landet. Detta gäller inte minst Svenska Afghanistankommittén (SAK), vars kliniker och skolor hålls öppna som normalt tack vare den lokala personalens höga kompetens. SAK, som varit närvarande i Afghanistan för att bistå det afghanska folket ända sedan den sovjetiska ockupationen, verkar bl.a. för att flickor och kvinnor ska få tillgång till undervisning och sjukvård. Som en följd av detta är mer än 20 % av eleverna i deras skolor flickor. Min förhoppning är att SAK, med fortsatt stöd från Sida, även i framtiden ska spela en viktig roll när det gäller kampen för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter i Afghanistan.

En annan organisation som verkar för att stärka respekten för de afghanska kvinnornas mänskliga rättigheter är Svenska Rädda Barnen som har arbetat sedan 1983 i Afghanistan och Pakistan. Rädda Barnen har ett nära samarbete med UNHCR och kompletterar deras arbete speciellt när det gäller kvinnor, barn och ungdomar bland flyktingar. Rädda Barnen startar social verksamhet som skolor i flyktingläger och stöder lokala organisationer för att öka flyktingarnas möjligheter att hjälpa sig själva. Rädda Barnen utbildar även UNHCR-personal och pakistansk myndighetspersonal i barn- och kvinnofrågor. Svensk personal rekryteras också och skickas ut för att förstärka UNHCR:s kompetens på området.

Låt mig slutligen säga att världssamfundet och Sverige har ett ansvar gentemot det afghanska folket och de afghanska kvinnorna. Ett led i att ta det ansvaret är att förhindra att en humanitär katastrof utvecklas, men det innebär också att se till att de svåra frågor landet står inför även i fortsättningen får omvärldens uppmärksamhet samt att tillhandahålla ett långsiktigt stöd för att finna lösningar på dessa. Från svensk sida är vi särskilt väl rustade för detta, eftersom vi har ett långvarigt engagemang i Afghanistan och för det afghanska folket.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.