kvinnor och försvaret

Skriftlig fråga 1997/98:559 av Flyborg, Eva (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-03-13
Anmäld
1998-03-16
Besvarad
1998-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:559 av Eva Flyborg (fp) till försvarsministern om kvinnor och försvaret

I regeringsförklaringen står: "Ett jämställdhetsperspektiv skall genomsyra alla delar av regeringens politik".

Sverige har i dag ingen allmän värnplikt utan en begränsad manlig värnplikt. Det innebär att kvinnorna i dag inte ens mönstrar. På detta sätt går försvaret årligen miste om en begåvningskader av stora mått, närmare 50 000 varje år närmare bestämt.

Vilka initiativ tänker försvarsministern ta för att undanröja denna orättvisa och stärka försvaret?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:559 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:559 om kvinnor och försvaret
    Försvarsminister Björn von Sydow

Eva Flyborg har frågat mig om vilka initiativ jag avser att ta för att undanröja den orättvisa som enligt Eva Flyborg består i att kvinnor i dag inte ens mönstrar.

Vi har i dag en totalförsvarsplikt som omfattar alla Sveriges medborgare och alla i Sverige boende från det år man fyller 16 år till det år man fyller 70 år. Mönstringsplikten omfattar alla svenska män från det år man fyller 18 år till det man fyller 24 år om inga särskilda skäl föreligger. Den nu gällande lagen om totalförsvarsplikt beslutades så sent som år 1994 av riksdagen efter ett omfattande beredningsarbete av bl.a. en parlamentarisk kommitté.

Kvinnor har i dag möjlighet att frivilligt ansöka om att fullgöra civilplikt eller värnplikt med längre grundutbildning. Efter det att sådan ansökan inlämnats kallar Totalförsvarets pliktverk till en antagningsprövning.

Regeringen har nyligen tillsatt en parlamentarisk utredning som skall se över tillämpningen av totalförsvarsplikten ur olika perspektiv. Ett av de områden som regeringen har lyft fram i direktiven till utredningen är just systemet med kvinnlig pliktutbildning. Utredningen har fått i uppdrag att utvärdera det i dag gällande systemet och utifrån resultaten av denna utvärdering föreslå åtgärder.

Jag vill inte förekomma utredningens arbete utan väljer att diskutera en eventuell framtida förändring när utredningen har presenterat sina förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.