Kvinnor i otrygga anställningsformer

Skriftlig fråga 2008/09:645 av Ahlberg, Ann-Christin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-20
Anmäld
2009-02-20
Besvarad
2009-02-25
Svar anmält
2009-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga

2008/09:645 Kvinnor i otrygga anställningsformer

av Ann-Christin Ahlberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Enligt en nyligen publicerad LO-rapport är otrygga anställningar vanligast bland kvinnor. 100 000 fler kvinnor än män har otrygga anställningar. De löper därmed stor risk för arbetslöshet i spåren av jobbkrisen och den raserade a-kassan slår hårdare mot denna grupp är någon annan.

Kvinnor är i högre grad än män tidsbegränsat anställda. Av samtliga anställda kvinnor är 18 procent tidsbegränsat anställda medan 13 procent av männen är det. I antal motsvarar det 352 000 kvinnor och 252 000 män.

Till stor del beror det på att anställningsvillkoren ser olika ut i mans- och kvinnodominerade branscher. Rapporten visar ett arbetsliv som fortfarande är ojämställt. Ska det förändras måste arbetsgivares möjligheter att utnyttja visstidsanställningar regleras.

Störst är skillnaden mellan unga kvinnor och unga män. Bland 16–24-åringar är 61 procent av kvinnorna tidsbegränsat anställda medan 41 procent av männen är det. Därefter minskar andelen tidsbegränsat anställda bland såväl kvinnor som män ju längre upp i åldrarna man kommer. Dessutom minskar skillnaderna mellan kvinnor och män.

Med anledning av det ovan anförda frågar jag ministern vad han avser att göra för att rätta till den icke jämställda situation som finns på dagens arbetsmarknad.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:645 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 25 februari

Svar på fråga

2008/09:645 Kvinnor i otrygga anställningsformer

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ann-Christin Ahlberg har frågat mig vad jag avser att göra för att rätta till den icke jämställda situation som finns på dagens arbetsmarknad.

I sin fråga nämner Ann-Christin Ahlberg en nyligen publicerad LO-rapport, där det anges att tidsbegränsade anställningar är vanligast bland kvinnor.

Den 1 juli 2007 trädde vissa nya regler om tidsbegränsade anställningar i lagen om anställningsskydd i kraft. Dessa regler innebär att avtal om tidsbegränsad anställning numera får träffas för allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete och när arbetstagaren fyllt 67 år. 

Regeringens utgångspunkt är att en förenkling av lagstiftningen med färre restriktioner för tidsbegränsad anställning på det sätt som genomförts, underlättar nyanställningar och bidrar därmed till att fler arbetstillfällen skapas. Tidsbegränsade anställningar, som ett komplement till fasta anställningar, gör det möjligt för grupper som står långt från arbetsmarknaden att etablera sig. En tidsbegränsad anställning kan vara en bra inkörsport till en fast anställning. Det är fortfarande möjligt att göra avsteg från reglerna genom kollektivavtal, så att arbetsmarknadens parter kan anpassa reglerna till olika behov inom olika branscher.  

I nära anslutning till denna förändring skärptes kraven på att erbjuda fast anställning vid olika vikariat jämfört med det gamla regelverk som Socialdemokraterna införde, genom att den tidpunkt då anställningen övergår i en tillsvidareanställning ändrades från tre år till två år under en femårsperiod. Samma tidsgräns gäller vid allmän visstidsanställning. Detta för att ge en rimlig trygghet till arbetstagare som under en längre tid haft tidsbegränsad anställning.

Om man tittar närmare på statistiken märker man att det i huvudsak är de fasta anställningarna som har ökat i antal under de senaste åren.

I jämförelse med det fjärde kvartalet 2006 var antalet fast anställda personer drygt 160 000 fler det fjärde kvartalet 2008. Det är väldigt glädjande. Detta nämns även i LO:s rapport, där det anges att antalet fast anställda har ökat rejält. I rapporten anges att den rekordstora ökningen av antalet fast anställda troligen är en effekt av ändringen i lagen om anställningsskydd att en visstidsanställning som varat mer än två år under en femårsperiod omvandlas till en tillsvidareanställning.

En förklaring till att fler kvinnor än män har tidsbegränsade anställningar, är att vikariatsanställningar är relativt vanliga i offentlig sektor där många kvinnor arbetar. Jag tycker att det är märkligt att kommunerna, med i många fall flera tusen anställda, inte kan erbjuda fasta anställningar. Den frågan bör man ställa till kommunerna.

Genom att långa perioder i vikariat förhindras stärks dessa kvinnors situation på sikt, vilket är positivt för jämställdheten.  

Många kvinnor står utanför arbetsmarknaden. Att underlätta för dessa kvinnor att komma in på arbetsmarknaden bör därmed öka kvinnors möjligheter att få en stärkt ekonomisk trygghet. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.