Kvinnor i bolagsstyrelser

Skriftlig fråga 2007/08:876 av Carlsson i Hisings Backa, Gunilla (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-29
Anmäld
2008-03-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-03-12
Besvarad
2008-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 februari

Fråga

2007/08:876 Kvinnor i bolagsstyrelser

av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Sverige är ett land som i många avseenden är föregångare när det gäller jämställdhet och rättvis fördelning av inflytande mellan kvinnor och män. Vi arbetar för att göra föräldraförsäkringen mer jämställd och vi vill påverka arbetslivet så att arbetsplatserna inte blir så mans- respektive kvinnodominerade.

Men när det kommer till näringslivet är det inte alla gånger lika framsynt. Fortfarande är det mycket vanligare att det är övervägande manliga ledamöter i en bolagsstyrelse än tvärtom. Det är beklagligt att utvecklingen mot ett jämställt samhälle än i dag gör halt vid dörren till styrelserummen i företagen.

Enträgen och målmedveten satsning på jämställdhetsarbetet har hittills inte gett önskat resultat, så vi behöver kanske se oss omkring utanför vårt lands gränser för att få ny kunskap och inspiration. I Norge har man fattat beslut att andelen kvinnor i bolagsstyrelser ska vara 40 procent både inom den privata och inom den offentliga sektorn. Det kan finnas skäl att överväga ett liknande beslut i vårt land.

Jag vill fråga vilka initiativ näringsministern ämnar ta för åstadkomma en jämnare fördelning mellan kvinnor och män i bolagsstyrelser i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:876 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 12 mars

Svar på fråga

2007/08:876 Kvinnor i bolagsstyrelser

Näringsminister Maud Olofsson

Gunilla Carlsson har frågat mig vilka initiativ jag ämnar vidta för att åstadkomma en jämnare fördelning mellan kvinnor och män i bolagsstyrelser i Sverige.

Sverige är på många sätt ett jämställt land. Men det behövs inte någon djupare analys för att se att skillnaderna i kvinnors och mäns villkor när det gäller inkomst och ägande, arbetsliv och yrkesliv är stora. Fler män än kvinnor finns på ledande positioner. Risken att fastna i deltidsfällan är större för kvinnor än för män. Andelen kvinnor bland företagarna är låg jämfört med övriga EU. Allt detta påverkar kvinnornas karriär, löneutveckling och framtida pension.

Regeringens mål är att bryta utanförskapet och bryta strukturer som just konserverar fördelningen av makt och resurser mellan kvinnor och män. För det behövs en politik för jämställdhet, jobb och företagande. Det behövs en politik som gör det lättare för både kvinnor och män att kombinera arbete och familj så att fler kvinnor vill och kan söka de ledande positioner som finns.

Regeringen gick till val på frågan om jobben och vi kan redan nu se resultat. En tredjedel av alla som vid valet 2006 var arbetslösa har i dag ett jobb att gå till. Mellan november 2006 och november 2007 ökade sysselsättningen enligt SCB med 118 000 personer – 61 000 kvinnor och 57 000 män. När nystartsjobben under 2008 införs även inom den offentliga sektorn kommer antalet kvinnor som får jobb genom denna anställningsform att öka. Att ha en egen inkomst ger mer makt än att vara beroende av ersättningar, bidrag eller en makes inkomst.

Regeringen genomför också andra åtgärder som till exempel skattesubvention för hushållsnära tjänster och jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen som syftar till ökad jämställdhet både vad gäller ansvar för hem och barn och lika möjligheter i arbetslivet.

Ökad jämställdhet är viktig inte bara för individerna, utan även för vår konkurrenskraft. I takt med starkare konkurrens globalt blir det allt viktigare att väl ta till vara den kompetens som finns i landet. Det är ett av skälen till att regeringen arbetar för att förbättra möjligheterna för företagare, och att vi gör särskilda satsningar för kvinnors företagande. Till exempel kommer det arbete som nu görs för att förbättra möjligheterna till enskilda initiativ och företagande inom välfärdsområdet att stärka kvinnors position i näringslivet.

Ju fler kvinnor som driver företag och får operativa erfarenheter, desto större blir rekryteringsbasen till bolagsstyrelser och företagsledningar.

Regeringen satsar 100 miljoner kronor per år med start 2007 för att främja kvinnors företagande, genom bland annat rådgivning, utbildning, utveckling av finansieringsmöjligheter, bättre statistik och forskning om kvinnors företagande.

Jämställdhet är en viktig faktor för företagens lönsamhet. Marknaden består av både kvinnor och män, varför det ligger i företagens eget intresse att båda könen är väl representerade i företagsledningar och styrelser. Det är en konkurrens- och överlevnadsfråga.

Samtidigt måste vi själva fortsätta det ambitiösa arbete som pågår för att rekrytera fler kvinnor till statliga toppjobb och till styrelserna i de bolag regeringen ansvarar för.

Sammanfattningsvis arbetar regeringen brett för att förändra system som konserverar fördelningen av makt och resurser ur ett könsperspektiv. När kvinnor och män delar makt och inflytande, i alla delar av samhällslivet, får vi ett bättre samhälle.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.