Kvinnoförtrycket i Saudiarabien

Skriftlig fråga 2020/21:548 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-18
Överlämnad
2020-11-18
Anmäld
2020-11-19
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Regimer i olika delar av världen fortsätter med grova förbrytelser mot kvinnor som kämpar för sina grundläggande och mest elementära mänskliga rättigheter. Flera islamistiska regimer i Mellanöstern utmärker sig särskilt negativt på detta område. Ett aktuellt fall bland de tusentals kvinnor som fängslas och utsätts för övergrepp och tortyr är Nassima al-Sada i Saudiarabien. Hon har bland annat varit en av förkämparna för kvinnors rätt att köra bil.

Detta har i Sverige och resten av västvärlden räknats som en stor framgång för den saudiska kvinnorörelsen och en positiv utveckling inom regimen. I Saudiarabien har dock regimen inte sett det som en framgång för landets anseende utan som ett bakslag för den islamistiska patriarkala ordningen i landet, och styret har låtit fängsla Nassima al-Sada.

Nassima al-Sada har under ett år utsatts för fruktansvärd tortyr och övergrepp. Hennes hälsa har på ett systematiskt och brutalt sätt brutits ned av den behandling hon utsatts för. Detta är en islamistisk regims medvetet genomförda brott mot kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter. Nassima al-Sada och ytterligare 13 fredliga kvinnoaktivister i Saudiarabien ska nu ställas inför rätta för att de krävt sina mänskliga rättigheter. Flera av dem sitter inspärrade. Det är inte ett brott att kräva mänskliga rättigheter, och dessa kvinnor bör inte ställas inför rätta utan släppas fria.

En så uppenbar förbrytelse som denna, som den saudiska könsapertheidregimen begått mot Nassima al-Sada och landets alla kvinnor, kan inte tillåtas försvinna in i glömskans mörker utan måste uppmärksammas och, fördömas och åtgärdas.

Den svenska regeringen med feministisk utrikespolitik som profil bör agera kraftfullt.

Jag vill fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att kräva av den saudiska regimen att omedelbart frige de 13 fredliga kvinnoaktivisterna, däribland Nassima al-Sada, och att lägga ned åtalen och se till att Nassima ges den läkarvård som krävs för att hennes hälsa till fullo ska återställas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:548 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:545 av Yasmine Posio (V) Situationen för migrantarbetare i Saudiarabien och fråga 2020/21:548 av Amineh Kakabaveh (-) Migranters situation och kvinnoförtrycket i Saudiarabien

Yasmine Posio har frågat mig vad regeringen gör för att påverka Saudiarabien i syfte att förbättra situationen för migrantarbetare, i synnerhet inom den privata hushållssektorn. Vidare har Amineh Kakabaveh frågat mig om jag kommer kräva att den saudiska regimen friger och lägger ned åtal för 13 kvinnoaktivister, däribland Nassima al-Sada, och även att Nassima al-Sada ges läkarvård för att återställa hennes hälsa. Jag besvarar frågorna samlat.

Jag delar frågeställarnas oro över den fortsatt mycket svåra situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, i synnerhet avseende kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringen följer även noga migranters och flyktingars situation i världen, inklusive i Saudiarabien. Regeringens syn på situationen beskrivs i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Saudiarabien som publicerades senast i december 2019. Den tar bland annat upp långa fängelsestraff för människorättsförsvarare och brister i migrantarbetares arbetsrättsliga situation, med särskild hänvisning till kvinnliga hushållsanställda som är en särskilt utsatt grupp.

Regeringen tar kontinuerligt upp mänskliga rättigheter i våra bilaterala kontakter med Saudiarabien. Detta skedde exempelvis under mitt besök i landet i februari i år. Jag tog då specifikt upp frågan om de fängslade kvinnliga människorättsförsvararna direkt med den saudiske utrikesministern, och uttryckte min förväntan att de snarast skulle friges. Den frågan och även migranters utsatta situation har också tagits upp på andra nivåer inom UD med saudiska företrädare. Även individuella fall har lyfts i dessa sammanhang.

Regeringen arbetar även med dessa frågor inom FN och EU.

Sverige har vid flera tillfällen framfört oro över situationen för människorättsförsvarare i Saudiarabien i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, och senast i september 2020. Detta har vi gjort både i nationella anföranden och ibland även tillsammans med EU och andra likasinnade länder, vilket ger ytterligare tyngd. När Saudiarabien i samma råd senast granskades inom ramen för i FN:s universella granskningsmekanism (Universal Periodic Review) rekommenderade Sverige att landet omgående vidtar åtgärder för att förbättra skyddet för människorättsförsvarare.

Sverige har varit pådrivande inom EU i arbetet för att upprätta en strukturerad dialog om mänskliga rättigheter mellan EU och Saudiarabien. Under hösten 2020 har framsteg gjorts i denna riktning. Detta skulle innebära ett viktigt forum för EU att kollektivt lyfta frågor kring situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, inklusive migrantarbetares situation.

Samtidigt kan vi notera att en viss positiv utveckling har skett i landet under de senaste åren. Det manliga förmyndarskapet över kvinnor har luckrats upp och kvinnor uppmuntras att arbeta. Våren 2019 avskaffades det så kallade kafalasystemet för ett begränsat antal migranter. Även om detta är långtifrån tillräckligt är det en trend som bör uppmuntras.

Regeringen kommer att fortsätta att uppmärksamma dessa viktiga frågor nära och jag kommer även fortsättningsvis att lyfta mänskliga rättigheter i Sveriges kontakter med Saudiarabien och i multilaterala fora.

Stockholm den 25 november 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.