Till innehåll på sidan

kvinnliga företagare i socialförsäkringssystemet

Skriftlig fråga 2002/03:480 av Löfgren, Ulla (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-06
Anmäld
2003-02-06
Besvarad
2003-02-12
Svar anmält
2003-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga 2002/03:480

av Ulla Löfgren (m) till statsrådet Morgan Johansson om kvinnliga företagare i socialförsäkringssystemet

I tidningen ATL stod den 4 februari i år att läsa om ett lantbrukarpar som förlorat en strid med försäkringskassan om föräldrapenning. Bakgrunden är att makarna i deklarationen för 1998 fördelade resultatet från lantbruket lika mellan sig. Maken gjorde en skattemässig avsättning på sin del och deklarerade därför en lägre inkomst än hustrun som inte gjorde någon avsättning. Hustrun förväntade sig att hennes deklarerade inkomst skulle räknas som hennes sjukpenninggrundande inkomst.

Försäkringskassan var av annan uppfattning, liksom Kammarrätten, och menade att inkomsten från lantbruket skulle delas lika mellan makarna efter den ena makens skattemässiga avsättningar. De stöder sitt beslut på Riksförsäkringsverkets föreskrifter 1998:12. Beslutet medförde, i det här fallet, att hustruns föräldrapenning blev 115 kr lägre än vad hon förväntat sig. Det går inte att komma ifrån misstanken att om förhållandet varit det omvända, det vill säga maken hade deklarerat den högre inkomsten, skulle försäkringskassan inte gjort någon rättelse. Att en kvinna tar ut högre lön ur företaget än sin man sticker i ögonen.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att jämställdheten mellan kvinnor och män ska tillämpas i socialförsäkringssystemet?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:480 besvarad av

den 12 februari

Svar på fråga 2002/03:480 om kvinnliga företagare i socialförsäkringssystemet

Statsrådet Hans Karlsson

Ulla Löfgren har frågat statsrådet Morgan Johansson vad han avser att vidta för åtgärder för att jämställdheten mellan kvinnor och män ska tillämpas i socialförsäkringssystemet. Frågan har sin bakgrund i att skattemässiga avsättningar har gjorts i ett av två makar gemensamt drivet lantbruk. Arbetsfördelningen inom Regeringskansliet är så fördelad att det är jag som ska svara på frågan.

Driver makar förvärvsverksamhet gemensamt, eller driver den ena maken sådan verksamhet med biträde av den andra, ska nettointäkten från verksamheten vid beräkning av sjukpenninggrundande inkomst fördelas på makarna i förhållande till värdet av vardera makens arbetsinsats i verksamheten. Detta framgår av Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1998:12) om sjukpenningrundande inkomst. Med nettointäkt avses företagets resultat efter avdrag för kostnader, avgifter och eventuella avsättningar vid den skattemässiga inkomstberäkningen, men före skatt.

Jag vill informera Ulla Löfgren om att lagstiftningen vad avser reglerna om sjukpenninggrundande inkomst är könsneutral. Några särskilda regler för kvinnor respektive män finns inte. Jag utgår självfallet ifrån att försäkringskassorna tillämpar det regelsystem som finns för att fastställa bland annat sjukpenningrundande inkomst.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.