kvicksilverexport

Skriftlig fråga 2003/04:1188 av Frans, Joe (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-11
Anmäld
2004-05-11
Besvarad
2004-05-19
Svar anmält
2004-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga 2003/04:1188

av Joe Frans (s) till näringsminister Leif Pagrotsky om kvicksilverexport

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet den 10 maj i år exporterar Sverige kvicksilver, så kallat zinkslig, till bland annat Finland. Därifrån säljs det vidare och hamnar hos en rad mottagare bland annat guldgrävare i Brasilien. Många av dessa skadas för livet. Detta sker samtidigt som Kemikalieinspektionen i Sverige förslår totalförbud mot all kvicksilverhantering i Sverige.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att exporten av kvicksilverhaltiga ämnen ej når Brasilien?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1188 besvarad av

den 19 maj

Svar på fråga 2003/04:1188 om kvicksilverexport

Näringsminister Leif Pagrotsky

Joe Frans har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att exporten av kvicksilverhaltiga ämnen ej når Brasilien.

Inledningsvis vill jag understryka att frågan är komplex. Det är svårt att på kort tid utreda var problemet ligger.

I Sverige har vi redan i dag regler som säger att kvicksilver samt kemiska föreningar och beredningar där kvicksilver ingår inte får yrkesmässigt föras ut ur Sverige (förordningen (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter). Eventuellt är det så att zinksligen inte ansetts omfattas av förbudet. Detta är en fråga som vi nu undersöker.

Frågan handlar även om hur produkten används i Brasilien. Enligt uppgifter i medierna ska kvicksilvret komma in på ett lagligt sätt i Brasilien genom att tulldeklareras såsom tandtekniskt material. Sedan används det i stället till att framställa guld, ett problem som leder till frågan hur vi kan agera mot vad som sker inom andra suveräna staters gränser.

Liksom Lena Sommerstad redan har uttalat i Svenska Dagbladet är det dock inte acceptabelt att det kvicksilver som utvinns ur zinkslig används vid småskalig guldutvinning i utvecklingsländerna. Denna användning utgör inte bara ett stort miljöproblem. Den utgör, som Joe Frans även känner till, ett mycket stort hälsoproblem för de människor som arbetar med utvinningen. Liknande problem berördes i mitt svar på Joe Frans fråga om Sandviks och Atlas Copcos verksamhet i guldgruveindustrin i Ghana (fråga 2002/03:1318 om svenska företags moraliska ansvar).

Sverige driver frågan om ett exportförbud av kvicksilver från EU. Sverige arbetar även för globala åtgärder för att komma till rätta med kvicksilverproblemen. Inom FN:s miljöprogram har ett globalt kvicksilverprogram upprättats. Användningen av kvicksilver vid småskalig guldutvinning i u-länderna är en fråga som diskuteras där.

Kemikalieinspektionen (KemI) har sedan i höstas arbetat med ett uppdrag från regeringen som går ut på att föreslå ett totalförbud för kvicksilver. KemI kommer således att beröra frågan om zinksligen i sin redovisning av uppdraget som inkommer den sista juni i år.

I vårt arbete med att utreda denna fråga tar vi naturligtvis även hänsyn till de regler som finns inom EU och Världshandelsorganisationen, som handlar om att företag i Sverige och andra länder bör behandlas lika, och som vi har åtagit oss att följa.

Avslutningsvis vill jag peka på de fördelar som många svenska företag har kunnat dra av ekonomins globalisering. Såväl Sverige som utvecklingsländerna har gynnats av att förutsättningar har skapats för ökad tillväxt, sysselsättning och välfärd. Men naturligtvis finns det också problem. Vi ser exempel på länder som försöker konkurrera om investeringar genom försämrade arbets- och miljövillkor. På samma sätt ser vi att det finns företag som drar nytta av bristfälliga regleringar i fattiga länder. Regeringen har därför lanserat Globalt ansvar i syfte att stimulera svenska företag att tillämpa de riktlinjer för multinationella företag som Sverige och övriga OECD-länder kommit överens om. I grunden handlar det om att öka respekten för mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsvillkor och en bättre miljö, världen vi alla delar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.