Till innehåll på sidan

kvaliteten på den kommunala skolan för barn med funktionshinder

Skriftlig fråga 2000/01:1042 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-09
Besvarad
2001-04-20
Anmäld
2001-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 april

Fråga 2000/01:1042

av Sten Tolgfors (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om kvaliteten på den kommunala skolan för barn med funktionshinder

Av FN:s standardregler framgår att alla medlemsländer ska införa handlingsprogram som gör den fysiska miljön tillgänglig, oavsett vilka eller hur stora funktionsnedsättningar människor har. Enligt Handikappombudsmannens rapport framkommer att de kommunala skolorna i hög grad är otillgängliga för barn med rörelsehinder. Vidare framkommer att ingen kommun i Sverige får betyget mycket bra när det gäller tillgänglighet och policy för funktionshindrade. Det innebär att kommunerna inte tar sina invånare med funktionshinder på allvar.

Ingen vet hur barn med funktionshinder har det i dagens kommunala skola. Det finns ingen samlad bild, men däremot många enskilda vittnesmål om lika tydliga som allvarliga problem. Mycket tyder dock på att kommunernas förmåga att ge barn med funktionshinder en fullgod skoltid har svåra brister. Ju svårare ett barns funktionshinder eller kombinationer av funktionshinder är, desto sämre klarar kommunerna att möta barnets behov. Handikappombudsmannens rapport om brister i kommunernas arbete för funktionshindrade understryker vikten av att den kommunala skolans kvalitet för barn med funktionshinder måste granskas, både med avseende på undervisningens och den sociala situationens kvalitet.

Min fråga till statsrådet är:

När kommer statsrådet låta utreda den kommunala skolans kvalitet för barn och ungdomar med funktionshinder?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1042 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2000/01:1042 om kvaliteten på den kommunala skolan för barn med funktionshinder

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Sten Tolgfors har frågat mig när jag kommer att låta utreda den kommunala skolans kvalitet för barn och ungdomar med funktionshinder.

Handikappombudsmannen, HO, skriver i sin rapport följande: I FN:s standardregler för att tillförsäkra människor med funktionshinder delaktighet och jämlikhet fastslås att staterna ska erkänna principen om lika möjligheter till utbildning för barn och vuxna med funktionshinder. Målet är att all undervisning ska vara integrerad med den ordinarie undervisningen (regel 6 i FN:s standardregler). De svenska handikappolitiska målen om full delaktighet och jämlikhet överensstämmer med FN:s standardregler. Dessa mål ingår också i den värdegrund som skolan ska förmedla.

Många som kontaktar HO i skolfrågor känner vanmakt inför det faktum att det inte finns någon oberoende instans, utöver Statens skolverk, att vända sig till för att kunna utkräva barnets rättigheter. Genom både egna och andras undersökningar kan HO konstatera att rättssäkerheten är svag för elever i behov av särskilt stöd. Trots tydliga bestämmelser i skollagstiftningen om skolans skyldighet att ge stöd finns det många exempel på att skolor brister när det gäller att stödja elever med funktionshinder.

Jag anser att detta är en mycket angelägen fråga. Därför har jag gett Skollagskommittén i uppdrag att se över lagstiftningen i syfte att förbättra elevernas rättssäkerhet. Elevernas rätt till stöd måste stärkas.

När det gäller att låta utreda den kommunala skolans kvalitet för barn och ungdomar med funktionshinder kan jag i likhet med HO konstatera att Skolverket har tillsynsansvar för skolan. Dessutom genomför Kvalitetsgranskningsnämnden vid Skolverket kvalitetsgranskningar i landets skolor. Elever med funktionshinder är en angelägen målgrupp vars situation måste belysas. Därför har Skolverket redan i dag i uppdrag att genomföra en studie av orsakerna bakom att elever lämnar grundskolan och gymnasieskolan utan fullständiga betyg samt till att en mindre grupp elever vid det individuella programmet inte går vidare till studier på nationellt eller specialutformat program. Skolverket ska i sammanhanget särskilt uppmärksamma elever med utländsk bakgrund samt elever med funktionshinder och särskilt bedöma de insatser som görs för dessa målgrupper. Skolverket ska också uppmärksamma huvudmännens insatser för att andelen elever med fullständigt slutbetyg ska öka. Uppdraget redovisas i maj 2001.

Utifrån resultaten från denna studie kommer jag att överväga eventuella åtgärder som måste vidtas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.