Kustbevakningens geografiska begränsningar

Skriftlig fråga 2023/24:41 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-26
Överlämnad
2023-09-27
Anmäld
2023-09-28
Svarsdatum
2023-10-04
Sista svarsdatum
2023-10-04
Besvarad
2023-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Idag har Kustbevakningen befogenheter endast inom hamnar och hamnars landområden. Detta gör att man inte kan samverka och göra insatser tillsammans med polisen på deras kontrollplatser. Till exempel har Kustbevakningen inte befogenheter att operera på Öresundsbron – även om polisen så skulle önska.

Att Kustbevakningen opererar i hamnar och polisen på vägar är givetvis en rimlig inriktning, men det borde kunna ges undantag, till exempel vid operationer och samverkan om polisen så önskar.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin :

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förändra Kustbevakningens geografiska begränsningar så att myndigheten kan samverka och operera tillsammans med polisen om polisen så önskar, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:41 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)


Svar på fråga 2023/24:41 av Björn Söder (SD)
Kustbevakningens geografiska begränsningar

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förändra Kustbevakningens geografiska begränsningar så att myndigheten kan samverka och operera tillsammans med polisen, om polisen så önskar, och om inte varför.

Kustbevakningen är en unik myndighetsresurs med omfattande kapacitet att verka till sjöss. Kustbevakningen ansvarar i första hand för sådana uppgifter som har ett naturligt samband med myndighetens huvuduppdrag – räddningstjänst till sjöss, sjöövervakning samt som en del av samhällets krisberedskap i den maritima miljön.

Kustbevakningen bedriver även viss verksamhet på land i våra hamnar, både självständigt och i samarbete med andra myndigheter. Samtidigt är det viktigt att värna Kustbevakningens särskilda kompetens till sjöss.

Kustbevakningen har möjligheter att på olika sätt hjälpa och biträda bl.a. Polismyndigheten. Kustbevakningslagen (2019:32) innehåller bestämmelser som möjliggör för Kustbevakningen att självständigt ansvara för eller biträda en annan myndighet i verksamhet som avser brottsbekämpning och ordningshållning. Av utlänningslagen (2005:716) 9 kap. 1–2 och 9 §§ framgår också att Kustbevakningen ska hjälpa Polismyndigheten i deras kontroll av utlänningars inresa eller vistelse i landet.

Enligt förordningen (2020:726) om Kustbevakningens stöd till Polismyndigheten vid vissa polisiära insatser ska Kustbevakningen stödja Polismyndigheten med sjötransport, flygtransport och flygspaning. En begäran om stöd förutsätter att resursen är nödvändig för ett effektivt genomförande av en polisiär insats mot terrorism eller annan brottslighet som kan innebära omedelbar fara för människors liv eller för omfattande förstörelse av egendom.

Den 1 augusti 2023 trädde lagen (2023:474) om polisiära befogenheter i gränsnära områden i kraft. I och med det har bl.a. Polismyndigheten och Kustbevakningen fått utökade befogenheter i gränsnära områden. Lagen innebär bättre möjligheter att bedriva kamerabevakning, utökade möjligheter att ingripa för att göra inre utlänningskontroller och utökade möjligheter att ingripa för att förebygga brott.

Sammanfattningsvis finns det goda möjligheter för Kustbevakningen att på olika sätt biträda andra myndigheter som exempelvis Polismyndigheten. Om det finns praktiska exempel på gränsdragningsproblematik som hindrar eller försvårar myndighetssamverkan på området utesluter regeringen inte heller en översyn av detta.

Stockholm den 4 oktober 2023

Carl-Oskar Bohlin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.