Kusinäktenskap

Skriftlig fråga 2008/09:768 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-20
Anmäld
2009-03-20
Besvarad
2009-03-24
Svar anmält
2009-03-24
Besvarad
2009-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga

2008/09:768 Kusinäktenskap

av Carina Hägg (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Det är omöjligt att rent statistiskt fastställa antalet kusinäktenskap i Sverige. Forskning saknas men debatt pågår utomlands och inom personalgrupper är problemet väl känt. I förarbetena till äktenskapsbalken, 1987:230, avfärdades tanken på att åter förbjuda äktenskap mellan kusiner. Man menade att risken för missbildning var förhöjd men liten. Man jämförde med andelen missbildningar mellan socialgrupper. Jag har därefter påtalat problematiken utan resultat. Ny information som framkommit bör leda till ett nytt ställningstagande och övervägande om lagstiftning. Viktigast är att människor inte längre undanhålls tillång till relevant information om eventuella konsekvenser för barns hälsa till följd av kusinäktenskap.

Min fråga till socialministern är om han vidtagit någon åtgärd för att människor ska få relevant information om hälsokonsekvenser som följd av kusinäktenskap.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:768 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 24 mars

Svar på frågorna

2008/09:768 Kusinäktenskap

2008/09:770 Risken för fosterskador vid äktenskap mellan släktingar

Socialminister Göran Hägglund

Carina Hägg har frågat mig om jag vidtagit någon åtgärd för att människor ska få relevant information om hälsokonsekvenser som följd av kusinäktenskap.

Solveig Hellquist har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder med anledning av vad som framkommit om risker för fosterskador vid äktenskap mellan släktingar.

Jag har valt att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Det är känt att nära släktskap mellan föräldrar innebär en ökad risk för missbildningar.

Det är naturligtvis viktigt att de som står i beredskap att bilda familj är medvetna om de olika risker som kan föreligga. Jag hyser förtroende för att huvudmännen känner ansvar för att förmedla information och kunskap om detta. Jag tänker då exempelvis på information till ungdomar via ungdomsmottagningarna eller information till blivande föräldrar via mödrahälsovården.

Jag har mot denna bakgrund inte för avsikt att vidta några särskilda åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.