kunskaper i bemötande

Skriftlig fråga 2003/04:975 av Zakariasén, Helena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-24
Anmäld
2004-03-24
Besvarad
2004-03-31
Svar anmält
2004-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 mars

Fråga 2003/04:975

av Helena Zakariasén (s) till utbildningsminister Thomas Östros om kunskaper i bemötande

För den som råkat ut för ett brott och för den som kallas att vittna i en rättegång är det oftast en mycket oroande händelse. Hur man då bemöts i rättsprocessen har stor betydelse, både för personen själv och för inställningen generellt till vårt svenska rättsväsende.

Vi kan konstatera att det händer att det brister i bemötandet av såväl brottsoffer som vittnen. Det är angeläget att de, som i sitt yrke har att möta brottsoffer och vittnen, på ett bra sätt bemöter dessa. Det finns också vissa rättegångar som röner stor uppmärksamhet medialt och där det är än viktigare att brottsoffer känner att de blir bemötta på ett korrekt sätt.

Frågan om bemötande bör därför ges en större uppmärksamhet främst för dem som studerar vid juristlinje.

Min fråga är om utbildningsminister Thomas Östros är beredd att ge bemötandefrågan ett större utrymme vid juristlinjens utbildningar.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:975 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2003/04:975 om kunskaper i bemötande

Utbildningsminister Thomas Östros

Helena Zakariasén har frågat mig om jag är beredd att ge bemötandefrågan ett större utrymme vid juristlinjens utbildningar.

Studier i juridik anordnas vid ett flertal av våra lärosäten. I dagsläget har fem universitet rätt att utfärda juris kandidatexamen. Därtill finns ett antal lärosäten som erbjuder andra program och kurser inom det juridiska området, exempelvis inom affärsrätt och europarätt.

Jag håller med Helena Zakariasén att det är angeläget att personer som i sitt yrke har att möta brottsoffer och vittnen på ett bra sätt bemöter dessa. Enligt högskoleförordningens examensordning ska den som avlägger juris kandidatexamen bland annat ha förvärvat kunskaper i straff- och processrätt. Inom straff- och processrätten diskuteras exempelvis brottsoffers situation och reaktioner. Det är dock viktigt att påpeka att juris kandidatprogrammet är brett och att en stor del jurister arbetar med helt andra frågor är brottmål.

I dagens decentraliserade högskolesystem är det universitet och högskolor som beslutar om utbildningarnas innehåll. Förutom de mål som respektive lärosäte bestämmer måste utbildningarna naturligtvis även uppfylla målen i högskoleförordningens examensordning. Det ligger alltså till stor del inom lärosätenas ramar att utforma utbildningarna.

Jag är övertygad om att de kvalitetsutvärderingar som Högskoleverket genomför av samtliga utbildningar fungerar som ett kraftfullt incitament för lärosätena att se till att utbildningarna har relevant innehåll med hög kvalitet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.