Kunskap om digitalt arbetssätt

Skriftlig fråga 2020/21:457 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronapandemin som slog till med kraft från mitten av mars i år har drabbat oss alla hårt. Många människor har dött, många har varit svårt sjuka och många har också fått bestående nedsättningar av sin fysiska och psykiska förmåga. Dessutom har vi tvingats avstå från att träffa alla kära vänner och släktingar för att minska smittspridning.

Vår ekonomi har kraftigt försämrats och vi har tvingats låna ur statskassan för att finansiera både permitteringsersättningar, företagsstöd och sjukpenning på grund av sjukdom eller för att man tillhör en riskgrupp.

Men det kommer en tid efter coronapandemin, och två stora utmaningar kommer att vara att arbeta av den stora vårdskuld som uppkommit, samt att digitalisera vården för att arbeta mer effektivt.

Vårdpersonal har självklart inte haft tid att kompetensutvecklas under pandemin. Tvärtom: Är det några som under pandemin arbetat hårt är det hälso- och sjukvården. Men många av våra äldre har kunnat använda denna tid till att kompetensutveckla sig för att vara mogna för en mer digitaliserad hälso- och sjukvård efter pandemin.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern på något sätt arbetat för att ge våra äldre möjlighet att under pandemin faktiskt kompetensutveckla sig för att vara bättre rustade för en mer digitaliserad hälso- och sjukvård?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:457 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:457 av Lotta Olsson (M)
Kunskap om digitalt arbetssätt

Lotta Olsson har frågat mig om jag på något sätt arbetat för att ge våra äldre möjlighet att under pandemin faktiskt kompetensutveckla sig för att vara bättre rustade för en mer digitaliserad hälso- och sjukvård.

Hälso- och sjukvården ska vara tillgänglig för alla. En tillgänglig vård innebär att vården är lätt att komma i kontakt med och att insatser ges inom rimlig tid. Vidare innebär tillgänglighet att hälso- och sjukvården ska utformas så att den inte utestänger personer med särskilda behov.

Digital delaktighet, förmåga att använda digitala verktyg, har under pandemin visat sig ha stor betydelse för äldre personer. I 2020 års budget tilldelades Post- och telestyrelsen 136 miljoner kronor för sitt uppdrag att verka för att personer med funktionsnedsättning och personer med särskilda behov, så som äldre, har tillgång till it och elektroniska kommunikationstjänster som alla andra och på likvärdiga villkor. Inom uppdraget finansierar myndigheten bl.a. utbildningsprojekt för t.ex. äldre för att de ska kunna lära sig att använda it och elektroniska kommunikationstjänster. I april beslutade regeringen om uppdrag till PTS att genomföra insatser att bidra till tillgänglighet och användning av it och elektroniska kommunikationstjänster för äldre inom äldreomsorgen och andra som befinner sig i isolering på grund av pandemin (I2020/01296/D).

Det finns en inneboende utmaning att sprida kunskap om hur man använder digital teknik till en person som har låg digital kompetens utan fysiska möten där det är möjligt att visa hur man gör. Det är därför angeläget att samhället, och hälso- och sjukvården, under pandemin kvarhåller möjligheten för individer att även kunna ta del information och ta kontakt på annat sätt.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.