Kungliga Tekniska högskolans flytt från Kista

Skriftlig fråga 2023/24:290 av Lawen Redar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-22
Överlämnad
2023-11-23
Anmäld
2023-11-24
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Kungliga Tekniska högskolans universitetsstyrelse meddelade den 22 november 2023 att man kommer att flytta från sina lokaler i Kista i norra Stockholm. Campus Kista ska, enligt beslutet, flytta till huvudcampus på Vallhallavägen i centrala Stockholm. Som grund för beslutet anges pandemin, inflationen och höga lokalkostnader. Frågan har dock väckt debatt och oro bland lokalbor i Järva, studenter och föreningar som ser verksamheten som en viktig angelägenhet för hela Järvaområdet där runt 2 000 studenter studerar i dag.

För Järva utgör KTH Kista en framgångsfaktor och är en plats för unga att se studerande förebilder. Här finner unga från de närliggande områdena Akalla, Husby, Hjulsta och Rinkeby ett utbildningssäte som kan verka som en motvikt mot en alltmer framträdande destruktiv miljö för unga. Platsen har betydelse. Satsningen i Kista innebär även att studenter, långt från kontaktnät på arbetsmarknaden, kan få närliggande praktikplatser. Även om labbet inte ska flyttas riskeras den omkringliggande intellektuella miljön samt de naturliga kontakter KTH har till den digitala företagarmiljön i området. 

Mot bakgrund av detta vill jag ställa en fråga till utbildningsminister Mats Persson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att lärosäten, högskolor och universitetscampus ska finnas i Sveriges utsatta områden?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:290 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)


Svar på fråga 2023/24:290 av Lawen Redar (S)
Kungliga Tekniska högskolans flytt från Kista

Lawen Redar har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lärosäten, högskolor och universitetscampus ska finnas i Sveriges utsatta områden.

Till följd av det beslut som universitetsstyrelsen vid Kungl. Tekniska högskolan (KTH) fattade den 22 november 2023 kommer KTH:s verksamhet att koncentreras till tre platser istället för fem. KTH Södertälje flyttas till KTH Campus och Campus Flemingsberg. Verksamheten i Kista flyttas till KTH Campus med undantag för Electrumlaboratoriet. Omställningen kommer ta flera år. KTH uppskattar att omlokaliseringen ska vara genomförd senast år 2027.

Det är styrelsen för en statlig myndighet som beslutar om och fullt ut bär ansvar för frågor rörande lokalisering av sin verksamhet, om inte riksdagen eller regeringen har beslutat något annat. Detta gäller även för KTH och de andra statliga lärosätena. Detta är en rimlig ordning eftersom det är lärosätena som har bästa förutsättningar att kunna bedöma var lärosätet ska vara lokaliserat för att svara upp mot studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov. Exempelvis bedriver Linköpings universitet och Högskolan Väst utbildning vid campus Västervik och KTH bedriver och kommer även fortsatt att bedriva verksamhet i Flemingsberg och Solna, utöver verksamheten som universitetet bedriver vid Valhallavägen. Riksdagen eller regeringen har inte beslutat var KTH ska bedriva sin verksamhet.

Regeringen anser att det är viktigt med statlig närvaro i hela landet, bl.a. för att bidra till regional utveckling. Samtidigt är det viktigt att myndigheter bedriver en effektiv verksamhet, oavsett var i landet de är lokaliserade.

Stockholm den 29 november 2023

Mats Persson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.