Kulturens roll inom public service-tv

Skriftlig fråga 2005/06:1580 av Wikström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-11
Anmäld
2006-05-11
Besvarad
2006-05-17
Svar anmält
2006-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga 2005/06:1580 av Cecilia Wikström (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Kulturens roll inom public service-tv

Kulturen i svensk public service-tv mår sämre än på länge, konstaterade svenska tidningar nyligen. Väl inarbetade kulturprogram har lagts ned för gott på sistone, andra kulturprogram har drabbats av omstuvningar i tablån vilket minskar tittarandelen. Flera av SVT:s kultursatsningar har skjutits upp till 2007 på grund av fotbolls-VM och valrörelsen. Denna vår saknas konstprogram och ett tv-magasin för klassisk musik.

Kommersialiseringen av SVT hotar såväl trovärdigheten för public service som för sund konkurrens inom medier och underhållning.

Det svenska kulturlivet i form av konst, arkitektur, musik, dramatik, scenkonster och det svenska språket är den grund på vilken vi bygger våra gemensamma värderingar och vår identitet. SVT har ett stort ansvar för att förmedla utvecklingen inom det svenska kulturlivet och det vore anmärkningsvärt om kulturprogrammen försvann från SVT denna sommar.

I SVT:s sändningstillstånd står att läsa: ”SVT skall i sin roll som kulturbärare vidga och fördjupa sitt kulturansvar. SVT skall verka för debatt kring viktigare kulturfrågor, bevaka och granska händelser och utveckling på kulturlivets olika områden och i samverkan med det övriga kulturlivet stimulera och förmedla olika kulturaktiviteter.”

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att klargöra att offentligt finansierad public service-tv undviker en marginalisering av kulturprogram som annars inte kommer till stånd?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1580 besvarad av

den 17 maj

Svar på fråga 2005/06:1580 om kulturens roll inom public service-tv

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Cecilia Wikström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra att offentligt finansierad public service-tv undviker en marginalisering av kulturprogram som annars inte kommer till stånd.

Regeringen lämnade i mars propositionen Viktigare än någonsin! Radio och TV i allmänhetens tjänst 2007@2012 till riksdagen. Propositionen innehåller förslag till riktlinjer för de tre public service-företagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB under kommande tillståndsperiod. Riksdagen kommer att fatta beslut om propositionen den 31 maj.

Radio och tv i allmänhetens tjänst har sedan länge en mycket viktig roll när det gäller att skapa kultur och förmedla den. Kulturansvaret är en central del av uppdraget vilket det alltid har varit. Riktlinjerna för public service-verksamheten är generellt sett inte detaljerade men regeringens proposition innebär ett förtydligande av uppdraget och det preciseras närmare i tre delar. För det första ska programföretagen bevaka, spegla och kritiskt granska händelser på kulturlivets olika områden i Sverige och i andra länder. För det andra ska programföretagen själva och i samarbete med utomstående producenter och utövare i det svenska kulturlivet svara för en omfattande produktion av kulturprogram i vid mening och då särskilt på det svenska språket. För det tredje ska SR och SVT göra föreställningar, konserter och andra kulturhändelser tillgängliga för hela publiken genom samarbeten med teatrar, orkestrar och andra kulturinstitutioner samt fria kulturproducenter på särskilda kulturområden i hela Sverige.

SVT:s kulturuppdrag är alltså omfattande och tydligt beskrivet. SVT har också det mest omfattande kulturutbudet av alla tv-kanaler. Detta gäller såväl kulturbevakning som rena kulturprogram. Cecilia Wikström är orolig för att SVT inte ska ta sitt ansvar och att kulturprogrammen ska marginaliseras i SVT. Som minister varken kan eller vill jag detaljstyra programverksamheten på det sätt som Wikström ger uttryck för.

Jag kan inte undvika att uttrycka min förvåning över Wikströms oro då Folkpartiets politik på området medför att public service-verksamheten som vi känner den helt skulle upphöra. Det skulle få förödande konsekvenser för kulturen i radio och tv. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.