kultur som hälsobefrämjande faktor

Skriftlig fråga 2002/03:485 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-06
Anmäld
2003-02-06
Besvarad
2003-02-12
Svar anmält
2003-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga 2002/03:485

av Lars-Ivar Ericson (c) till kulturminister Marita Ulvskog om kultur som hälsobefrämjande faktor

I pressmeddelandet från Kulturdepartementet där den kulturella dagordningen för 2003@2006 beskrivs kan man läsa att ministern vill att kulturen ska spela större roll i kampen mot det höga ohälsotalet och användas vid rehabilitering av långtidssjuka.

Regeringens proposition om folkhälsan presenterar en rad åtgärder för att människor ska må bättre i vårt land. Det får betecknas som anmärkningsvärt att kulturens betydelse för att människor ska må bra inte har uppmärksammats i denna proposition.

Jag vill därför fråga ministern vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att lyfta fram kulturen som en hälsobefrämjande faktor.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:485 besvarad av

den 12 februari

Svar på fråga 2002/03:485 om kultur som hälsobefrämjande faktor

Kulturminister Marita Ulvskog

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lyfta fram kulturen som hälsobefrämjande faktor. Bakgrunden till frågan är att Kulturdepartementet i Dagordning för kultur 2003@2006 lyfter fram vikten av att föra in kulturen i rehabiliteringen av långtidssjukskrivna och andra.

Enligt Lars-Ivar Ericson har kulturens betydelse för att människor ska må bra inte uppmärksammats i regeringens proposition Mål för folkhälsan (prop. 2002/03:35). Han finner det anmärkningsvärt.

Jag för min del finner det anmärkningsvärt att Lars-Ivar Ericson uppenbarligen inte har observerat att kulturens betydelse för folkhälsan tydligt uppmärksammas på flera ställen i propositionen. Inom ramen för målområde ett om delaktighet och inflytande i samhället betonar regeringen särskilt vikten av att stärka förmågan och möjligheten till social och kulturell delaktighet, ökad delaktighet i förenings- och kulturverksamhet samt att kulturens betydelse i vården uppmärksammas. I målområde tre om trygga och goda uppväxtvillkor betonas bland annat att målen för kulturpolitiken är viktiga och ändamålsenliga även ur ett folkhälsoperspektiv särskilt för barn och ungdomar.

Riksdagen kommer att behandla propositionen Mål för folkhälsan under våren. Därefter kommer regeringen att närmare överväga vilka åtgärder som bör vidtas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.