Kuba

Skriftlig fråga 1998/99:409 av Biörsmark, Karl-Göran (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-02
Anmäld
1999-03-09
Besvarad
1999-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:409 av Karl-Göran Biörsmark (fp) till utrikesministern om Kuba

den 2 mars

 

Det kommer oroande rapporter från Kuba. För någon vecka sedan instiftades en ny lag som utvidgar bruket av dödstraff och ökar straffen på upp till 30 års fängelse för bl.a. spridande av material som kan "underminera Kubas ekonomi och samhällsliv". Den hårdnande attityden har följts av fängslanden av journalister.

Sverige har kontakt med Kuba sedan lång tid. Det är därför av särskilt intresse hur länder som vårt reagerar då övergrepp mot de mänskliga fri- och rättigheterna sker i Kuba.

 

Jag vill med anledning av detta veta vad den svenska regeringen planerar för åtgärder med anledning av det inträffade.

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:409 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:409 om Kuba
    Utrikesminister Anna Lindh

den 11 mars

 

Karl-Göran Biörsmark har frågat vad den svenska regeringen planerar för åtgärder med anledning av den skärpta strafflagstiftningen och den hårdnande attityden mot oliktänkande, bl.a. fängslandet av oberoende journalister i Kuba.

Låt mig först slå fast att Sverige ser allvarligt på den senaste händelseutvecklingen i Kuba. Förutom vad som nämns i Karl-Göran Biörsmarks fråga har rättegång hållits mot de fyra kända regimkritikerna i den s.k. interna dissidentians arbetsgrupp, som suttit i fängelse sedan i juli 1997. Endast anhöriga till de fyra tilläts bevittna rättegången, trots tidigare löften om att tillåta utländska observatörer att närvara. Dagarna före rättegången greps också ett hundratal regimkritiker, däribland flera kända medborgarrättsföreträdare och oberoende journalister. Syftet bakom gripandena tycks ha varit att förhindra protester och sympatiyttringar för de fyra åtalade regimkritikerna. De flesta av dem släpptes också efter att rättegången avslutats. En dom har ännu inte kungjorts, men av åklagarens yrkande att döma riskerar de fyra åtalade att dömas till långa fängelsestraff.

Det är mycket beklagligt att den kubanska regeringen åter väljer en hårdför politik mot personer som på fredliga vägar försöker verka för en demokratisk öppning i Kuba. Efter påvens mycket uppmärksammade besök för drygt ett år sedan väcktes förhoppningar om ökad frihet och respekt för mänskliga rättigheter i Kuba. Påvens budskap om att Kuba måste öppna sig mot omvärlden och omvärlden mot Kuba, inbegrep också en vädjan om ökad öppenhet internt i Kuba.

Detta är inte minst viktigt för EU:s fortsatta möjligheter att utveckla en konstruktiv dialog med Kuba. Händelser som de vi sett den senaste tiden försvårar möjligheterna för EU att stödja Kuba ekonomiskt och på andra sätt. Det kan t.ex. försvåra Kubas möjlighet att ansluta sig till det nya Loméavtalet och likaså att få till stånd en skulduppgörelse inom Parisklubbens ram.

Utvecklingen i Kuba följs också noga inom EU. Olika åtgärder för klargörande av EU:s kritik förbereds. Vidare diskuteras hur situationen i Kuba kan behandlas inom ramen för FN:s kommission för mänskliga rättigheter som i dagarna inleder sin årliga session. Om förutsättningarna gives är Sverige berett att aktivt stödja förslag som syftar till att i kommissionen behandla situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Kuba.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.