kryssningsrobotar

Skriftlig fråga 1997/98:302 av Nordgren, Annika (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-01-09
Anmäld
1998-01-13
Besvarad
1998-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:302 av Annika Nordgren (mp) till försvarsministern om kryssningsrobotar

Enligt uppgift i Svenska Dagbladet (den 8 januari 1998) utvecklar Sverige en kryssningsrobot tillsammans med Tyskland. Detta sker utan att riksdagen har informerats, trots att försvarsutskottet vid ett flertal tillfällen har uttalat att man vill hållas bättre informerad av regeringen vad gäller materielfrågor för delaktighetens och påverkansmöjlighetens skull. Dessutom förändrar en eventuell anskaffning det svenska försvarskonceptet som hittills har gått ut på att möta en angripare på svenskt territorium.

Regeringen har uppenbarligen gett klartecken till Bofors att samarbeta med tyskarna om kryssningsmissil Taurus, enligt uppgift kan man vänta sig ett regeringsbeslut om utveckling eller anskaffning i sommar.

Jag vill fråga försvarsministern:

Avser ministern att låta riksdagen få ta ställning till en eventuell utveckling eller anskaffning av kryssningsrobotar och den effekt en eventuell anskaffning har på det svenska försvarskonceptet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:302 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:302 om kryssningsrobotar
    Försvarsminister Björn von Sydow

Annika Nordgren har frågat mig om jag avser att låta riksdagen få ta ställning till en eventuell utveckling eller anskaffning av kryssningsrobotar och den effekt en eventuell anskaffning har på det svenska försvarskonceptet.

Regeringen håller riksdagen informerad om aktuella materielfrågor dels som ett naturligt inslag i regeringens propositioner, dels i särskilda föredragningar för riksdagens försvarsutskott.

Försvarets materielverk har under ett flertal år beställt studier kring ett långräckviddigt attackvapen för JAS 39 Gripen. Sverige har inte intresse av att anskaffa kryssningsrobotar av den typ som användes i t.ex. Gulfkriget och som av stormakter utnyttjas som komplement till kärnvapenbestyckade ballistiska missiler. Det långräckviddiga attackvapen som studeras har betydligt kortare räckvidd, ca 150 km, och är avsett för taktisk bekämpning av markmål.

Det är inte aktuellt för Sverige att under innevarande försvarsbeslutsperiod beställa vare sig utveckling eller anskaffning. I och med att projektet inte är ett ärende för regeringen har det ej heller särskilt presenterats för riksdagen. Försvarsdepartementet informerar sig nu om omfattningen av det pågående studiearbetet för att kunna göra en samlad bedömning av projektet och återkommer om så erfordras till riksdagen med information.

Det är viktigt att skilja mellan vad den svenska staten har beställt och vad som är samarbete mellan svensk och utländsk försvarsindustri, i detta fall primärt riktat mot den tyska staten som kund. Samarbetet mellan företagen Daimler-Benz Aerospace (DASA) och Bofors i detta projekt pågår sedan tre år och är en fortsättning på det tidigare arbetet med bombkapsel till JAS 39 Gripen. Denna typ av samarbete bidrar till att bevara svensk försvarsindustriell kompetens.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.