Till innehåll på sidan

Krögarnas överlevnad i Karlstad, Värmland och hela Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:1619 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-02
Överlämnad
2021-02-04
Anmäld
2021-02-05
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Med hänvisning till en skriftlig fråga som jag ställde till finansministern och inte fick tillfredsställande svar på kommer härmed en kompletterande fråga som hänvisas till nedanstående.

”Vi har förlängt flera viktiga stöd och de är utformade så att ju hårdare man drabbas, desto mer stöd får man. Vi kommer också att presentera fler åtgärder inom kort”, sa ministern till TT i en skriftlig kommentar den 18 december.

Få har missat hur hårt coronapandemin slagit mot restaurang- och krogbranschen. Vi moderater har upprepade gånger tryckt på det kritiska läge som restaurangbranschen med flera befinner sig i. I Karlstad har ett flertal fått stänga ned sin verksamhet, och så är det för många runt om i hela landet. Och om våren var tuff har höstens restriktioner med alkoholförbud och tidig stängning gjort situationen än mer ohållbar. Om regeringen med god vilja slår undan benen på branschen bör man med samma goda vilja ge ordentlig kompensation för detta.

Självklart ska vi göra allt för att hindra smittspridningen, men inför man nya lagar och regler måste man samtidigt ge besked om hur man kompenserar de företag som drabbas.

Enbart löftet om ytterligare stödåtgärder som Magdalena Andersson lämnade i december borde ha varit tillräckligt för att regeringen skulle ha presenterat fler åtgärder nu, men begreppet ”inom kort” verkar ha fått en ny innebörd, eller också kom det en julledighet emellan.

Det är viktigt för Karlstadsföretagare och alla andra i svensk restaurangbransch att veta vilka spelregler som gäller och slippa leva i ett vakuum. Därför är det nu upp till regeringen att bevisa att den tänker infria sitt löfte om fler åtgärder. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur ämnar ministern agera när det gäller intäktsbortfallet för alkoholstoppet som först bestämdes till klockan 22 och nu senast till klockan 20?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1619 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)


Svar på fråga 2020/21:1619 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Krögarnas överlevnad i Karlstad, Värmland och hela Sverige

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar agera när det gäller intäktsbortfallet för alkoholstoppet som först bestämdes till klockan 22 och nu senast till klockan 20.

Regeringen har aviserat flera åtgärder som kommer hårt drabbade restauranger till del.

Restauranger som varit förhindrade från att bedriva sin verksamhet till följd av beslut om nedstängning som meddelats med stöd av 11 § lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen kommer att kunna få stöd på samma sätt som företag som varit förhindrade från att bedriva sin verksamhet till följd av beslut om nedstängning som meddelats med stöd av bestämmelserna i lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, den så kallade pandemilagen.

Företag som har haft ett stort omsättningstapp men som inte omfattas av nedstängningsstöd kan i stället få ta del av omställningsstödet. Omställningsstödet för november till februari har en subventionsgrad på 90 procent för små företag. Med små företag avses ett företag med färre än 50 anställda och som har en omsättning som understiger 10 miljoner euro per år. Ca 90 procent av alla restauranger som hittills har sökt omställningsstöd omfattas av den definitionen.

Därutöver har regeringen föreslagit ytterligare åtgärder som kan komma hårt drabbade restauranger till del. Det handlar om ett stort antal åtgärder.

Anstånd med inbetalning av skatt kan beviljas för ytterligare tre månader. Dessutom kan anståndstiden förlängas med ytterligare ett år. Reglerna trädde i kraft den 5 februari.

Kreditgarantiprogrammet för små och medelstora företag förlängs också.

Förstärkt stöd vid korttidsarbete under perioden 1 december 2020–30 juni 2021, inklusive en ny nivå för arbetstidsminskning på 80 procent under perioden 1 januari–31 mars 2021. Reglerna träder i kraft 15 februari.

Tidigareläggning av den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för 19- till 23-åringar så att den gäller från och med den 1 januari i år. Unga utgjorde 2019 omkring 18 procent av anställda totalt inom hotell- och restaurangbranschen.

Dessutom har regeringen presenterat ett förslag om en ny period av det statliga lokalhyresstödet under januari–mars 2021. Förslaget innebär att den hyresvärd som väljer att sänka den fasta lokalhyran för hyresgäster i vissa utsatta branscher, såsom restaurangbranschen, kan söka stöd för att kompensera en del av lokalhyresnedsättningen. I förhållande till tidigare period förstärks stödet så att den statliga kompensationen ska kunna ges med maximalt 50 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Regeringen fortsätter arbetet med att löpande analysera behovet av åtgärder och ersättningar och följer utvecklingen noga.

Stockholm den 10 februari 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.